Početna Hrvatska VREMENSKA PROGNOZA Obilne oborine u Dalmaciji!

VREMENSKA PROGNOZA Obilne oborine u Dalmaciji!

271
UDIO
Foto: Pixabay

Nad europskim kopnom su dva polja visokog tlaka i jedna izražena ciklona. Raspored zračnih masa takav je da se između Azorske anticiklone i anticiklone nad Skandinavijom nalazi dolina nestabilnog toplog, vlažnog zrak koji se proteže do sjeverne Afrike.

Središnja i južna Europa pod utjecajem su prostrane ciklone koja stacionira nad Sredozemnim morem. Središte je ciklone nad sjevernom Afrikom, a vjetrovi nad Saharom podigli su veće količine saharskog pijeska u više slojeve atmosfere. Nad južnom Italijom te na jugu i istoku Balkanskog poluotoka vjerojatna je pojava žute kiše. U južnoj visinskoj struji suh saharski zrak prelazi preko Sredozemnog mora puni se vlagom i kao vlažan nestabilan zrak dolazi nad naše krajeve, izvijestio je Bojan Lipovšćak, meteorolog N1 televizije.

Ciklonalna je slabo pokretna, a prilivom toplog zraka produbljuje se i utjecat će na vrijeme u našim krajevima ovaj vikend i gotovo cijeli idući tjedan.

Danas će vrijeme biti pretežno oblačno s povremenom kišom. Poslijepodne i navečer grmljavinski pljuskovi uz mjestimice obilne oborine, osobito u Dalmaciji.

Jugo je u jačanju. U noći na nedjelju očekuje se premještanje plitke ciklone po osi Jadrana tako da će na sjevernom Jadranu kratkotrajno zapuhati bura.

Najviše dnevne temperature zraka iznosit će od 17 do 22.

Nedjelju prijepodne obilježit će obilne oborine na srednjem i južnom Jadranu te u unutrašnjosti. Djelomice sunčano bit će u Istri i na sjevernom Jadranu. Jugo je u jačanju tako da će poslijepodne zapuhati na otvorenom moru srednjeg i južnog Jadrana olujnom jačinom. Jutarnje temperature u unutrašnjosti će biti od 9 do 12, na Jadranu oko 15, najviše dnevne u unutrašnjosti od 13 do 17, na Jadranu oko 20.

Temperatura mora je od 17 do 19.

Idući tjedan očekuje se nastavak nestabilnog vremena s obilnom kišom, osobito u utorak i srijedu, te manjim porastom temperature zraka.