Početna Kaštela OSTAVLJENI NA NEMILOST: Osnovnoškolci iz Rudina bez prijevoza do nastave

OSTAVLJENI NA NEMILOST: Osnovnoškolci iz Rudina bez prijevoza do nastave

217
UDIO

Djeca iz Rudina su ostala bez prijevoza do osmoljetke koju pohađaju, kako kažu kaštelanski SDP-ovci, samovoljom ravnateljice Osnovne škole Bijaći Jadranke Šošić. Alternativa je prebaciti dijete u drugu školu ili pustiti ih same. Navode i kako su bešćutni prema majci djeteta s invaliditetom u takvom stavu.

Iznijeli su kronologiju događaja koje prolaze djeca i roditelji.

– 2020/2021 godine djeca iz Rudina su upisana u tadašnji 1.C razred. Te godine, kao i ranije, a i dvije godine kasnije, u O.Š. Bijaći upisana su djeca iz naselja Rudine, koje administrativno pripadaju školi Filip Lukas u Kaštel Starom. Kada smo se doseljavali u Rudine životno važno nam je bilo postojanje nove osnovne škole i novoizgrađenog dječjeg vrtića za našu djecu, kao što vjerujemo da je i ostalima koji se planiraju stalno nastaniti u Rudine također jako bitno, a nemaju saznanje da im djeca neće pohađati novu školu nego staru ruševnu u drugom mjestu – ističu.

Pitaju zašto se dopušta masovno naseljavanje u Rudine, ako se ne misli infrastrukturno i komunalno ništa riješiti, a svima je poznato da je Grad uprihodovao znatna sredstva od komunalnog doprinosa od izgradnje, što su nam rekli roditelji.

Za svu djecu iz Rudina, koja su upisana u O.Š. Bijaći, do ove školske godine je bio organiziran i osiguran prijevoz od strane osnivača Splitsko-dalmatinske županije.  U 1.C tada je upisano 10-ero djece ‘putnika’ iz Rudina.

– Nikada nije bilo spomena da će ta djeca ostati bez prijevoza. Ove nastavne godine na upisu je rečeno kako osnivač neće više financirati prijevoz za buduće učenike, čiji roditelji odluče djecu upisati u O.Š. Bijaći – navode.

O tome su roditelji na vrijeme obaviješteni, te su mogli upisati djecu u matičnu školu Filip Lukas u Kaštel Starom ili o svom angažmanu upisati djecu u Bijaće.

– Tako je za već spomenuti 1.C sve bilo u redu do početka ove nastavne godine, kada je učiteljica na roditeljskom sastanku obznanila da je ravnateljica Jadranka Šošić, samovoljno odlučila da od sljedeće školske godine prebaci jedan razred iz B smjene (‘putničke’) u A smjenu – opisuju.

Napominju da je ove godine ‘oslobođen’ jedan razred iz cjelodnevnog boravka i stavljen u B smjenu, iako roditelji djece tog razreda nikad nisu tražili određenu smjenu, jer su djeca imala cjelodnevni boravak.

–  Tu kreću nevolje naših Kaštelanki i Kaštelana, koji od tada na sve zakonske načine pokušavaju promijeniti volju ravnateljice da se njihov C razred ne dira, odnosno ne prebacuje u drugu ‘neputničku’ smjenu – kažu.

Roditelji su u više navrata, navode, pokušali dogovoriti sastanak s ravnateljicom, ali bez uspjeha.

–  Sve dok jedan dan nekolicina roditelja samoinicijativno nije došla u školu i zatražila sastanak s ravnateljicom. Šošić ih je tada primila, ali već na vratima su roditelji shvatili da ih ona smatra građanima drugog reda! – prozivaju.

Ističu kako je ravnateljica  tada imala ‘fenomenalne’ izjave. Od toga, da roditelji sami sastave razrede do toga da su roditelji djece u cjelodnevnom razredu plaćali školovanje svoje djece, a oni, roditelji učenika sadašnjeg 4.C, nisu.

– Kome se to plaćalo školovanje? – zgražaju se SDP-ovci.

Roditelji su, opisuju dalje, uputili ravnateljici dopis u kojem traže pomoć i mole da se razred koji pohađaju njihova djeca ostavi u B smjeni. Također, zahtjev i molbu za pomoć za rješavanje ovog problema uputili su i pročelniku za obrazovanje Tomislavu Đonliću, od kojeg do danas nisu dobili odgovor.

Na molbu roditelja tako se kaštelanski SDP obratio za pomoć kolegici u Skupštini Ružici Jakšić, koja je uputila dopis po ovom pitanju pročelniku Tomislavu Đonliću.

– Ni njoj nije odgovorio. Roditeljima je jedino odgovorila pravobraniteljici za djecu – kažu.

U odgovoru pravobraniteljice tako stoji da su se i oni obratili Splitsko-dalmatinskoj županiji i ravnateljici. Naveli su da su svjesni brojnih problema vezano uz organizaciju nastave i prijevoza učenika putnika te da navedeni problem ima više aspekata koje treba uzeti u obzir, pri čemu svakako treba voditi računa o potrebi zaštite prava i interesa djece, njihovoj dobrobiti i sigurnosti.

Citiraju članak Konvencije o pravima djeteta kojim je propisano kako u svim akcijama koje se odnose na djecu, bilo da ih poduzimaju javne ili privatne ustanove, sudovi, državna uprava ili zakonodavna tijela, najbolji interes djeteta mora imati prednost.

– Nažalost, u Kaštelima i kod ravnateljice Šošić to nije tako – ustvrdili su.

Djeca iz Rudina bi tako trebala sljedeću godinu ići ili u osmoljetku Filip Lukas, koja se renovira zbog urušavanja dijela stropova, te dio djece pohađa nastavu u zgradi Gimnazije u Kaštel Novom, ili u školi Bijaći, ali bez osiguranog prijevoza.

– Ne trebamo napominjati kakav je put od Rudina do škole, pješačke staze neuređene ili na određenim dijelovima ne postoje, javna rasvjeta vrlo slaba, te nitko nije spreman pustiti djecu da pješače od Rudina do škole – apeliraju.

Roditelji mogu nekada ‘uskočiti’ pa organizirati prijevoz, ali oni rade.

Istaknuli su i jedan od možda najtužnijih slučajeva je kod roditelja jednog dječaka. Obitelj ima još dvoje djece, jedno pohađa školu Bijaći i ima osiguran prijevoz, a drugo dijete je s invaliditetom. To znači da će majka tog dječaka ili prebaciti dijete iz 4.C u školu u Kaštel Starom, pa će joj dvoje djece pohađati dvije različite osmoljetke, ili će ona morati dijete s invaliditetom voziti u automobilu dok ostavi treće dijete u školi.

– Zar roditeljima njegovateljima nije ionako preteško, pa da im treba još jedan problem ‘natovariti’ na leđa zbog nečije samovolje i nesposobnosti ili prevelikog ega, priznati da je greška uočena i da će je ispraviti? Ili je to bahatost vladajuće garniture kojoj nema ni kraja ni srama? – pitaju (se).

Smatraju i da bi Grad trebao pomoći najranjivijoj skupini iako nije osnivač sporne škole.

– Roditelji ovaj problem iznose u javnost, jer do sada nisu ništa uspjeli riješiti razgovorom i dopisivanjem. Izgleda da je jedini način ukazivanja na problem i rješavanje upoznavanje javnosti s tim. Jedina ispravna borba je borba za našu djecu – zaključili su.

izvor: dalmatinskiportal.hr