Početna Kaštela Djeca iz Rudina ostala bez prijevoza do Bijaća

Djeca iz Rudina ostala bez prijevoza do Bijaća

468
UDIO

U prostorijama GO SDP-a Kaštela organizirana je konferecija za medije gdje su roditelji školaraca iz Rudina, točnije 4.C iznijeli svoje probleme oko prijevoza djece iz Rudina u O.Š. Bijaći. Spomenuti razred upisan je 2020/2021 god. u  tadašnji 1.C razred. Te godine kao i godina ranije, a i dvije godine kasnije, upisana su djeca iz Rudina u Bijaće koja administrativno pripadaju O.Š. Filip Lukas u Kaštel Starom. Za svu djecu iz Rudina, koja su upisana u O.Š. Bijaći do ove školske godine bio je organiziran i osiguran prijevoz od strane osnivača – Splitsko-dalmatinske županije. U 1.c tada je upisano deset ”putnika” iz Rudina, i nikada nije bilo spomena da će ta djeca ostati bez prijevoza. Ove godine na upisu je rečeno kako osnivač neće/ne želi  više financirati prijevoz za buduće učenike, čiji roditelji odluče djecu upisati u O.Š. Bijaći.

 

-Kada smo se naseljavali u Rudine životno važno nam je bilo postojanje nove osnovne škole i novoizgrađenog dječjeg vrtića za našu djecu, kao što je vjerujem i ostalima koji se namjeravaju nastaniti u Rudinama, a nemaju saznanja da im djeca neće pohađati novoizgrađenu školu, nego staru ruševnu u Kaštel Starom. Ta škola je već toliko derutna da je jedan dio djece već sad prebačen na nastavu u Gimnaziju Kaštela, a buduće generacije se želi upisati u OŠ Filip Lukas koja već sada ima jako puno problema. Zašto se dopušta masovno naseljavanje Rudina, ako se ne misli infrastrukturno i komunalno ništa riješiti, a svima je poznato kako je Grad Kaštela uprihodovao znatna sredstva od komunalnog doprinosa od izgradnje – kazala je jedna zabrinuta mama.

Tako je za spomenuti 1.C sve bilo u redu do  jednog roditeljskog sastanka gdje je učiteljica obznanila kako je ravnateljica O.Š. Bijaći  Jadranka Šošić samovoljno odlučila da od sljedeće školske godine jedan razred prebaci iz B smjene( putničke) u A smjenu koja nema prijevoz. I tu kreču problemi gdje su roditelji u više navrata pokušavali stupiti u kontakt sa ravnateljicom ali bez uspjeha.

-Četvrtaši su organizirani u četiri odjeljenja, dva putnička i jedno u drugoj smjeni te jedno odjeljenje produženog boravka. Ravnateljica je odjeljenje sa produženim boravkom prebacila u ”putničku smjenu” zbog čega su naša djeca ostala bez prijevoza. Mi živimo jako daleko od škole, djeci treba i do 40 minuta, kad je lijepo vrijeme, kad pada kiša ili puše bura to je nemoguća misija. Naselje se nalazi na brdu, nije adekvatno osvijetljeno, nema nogostupa cijelim dijelom i mi zaista strahujemo za svoju djecu. U drugu ruku to su osnovnoškolci koji ne bi trebali po mraku iz škole u 2023 godini raditi toliku kilometražu od škole do kuće, i obrnuto. Ako mi želimo da nam djeca i iduću školsku godinu pohađaju 0.Š.Bijaće moramo sami osigurati prijevoz, što mi, naravno, ne možemo. U našoj putničkoj smjeni imamo i jednog dječaka koji 100% invalid koji, također ostaje bez prijevoza. Na našim osobnim iskaznicama piše prebivalište Kaštel Novi, a ne Kaštel Stari, te ne razumijem zašto nas se tjera da djecu upisujemo u školu u Starom, kad je izgrađena nova škola koja ima kapaciteta primiti i djecu iz Rudina – pojašnjava mama.

Roditelji su uputili dopise nadležnim službama, između ostalog  pročelniku  Upravnog odbora za prosvjetu SDŽ, gsp. Tomislavu Đonliću, od kojeg do danas nisu dobili nikakav odgovor. Na njihove molbe jedino je odgovorila pravobraniteljica za djecu koja u odgovoru navodi :

-Povodom vaše pritužbe obratili smo se Splitsko-dalmatinskoj županiji , Upravnom odjelu za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport te ravnateljici OŠ Bijaći. U svom dopisu naveli smo da smo svjesni brojnih problema vezano uz organizaciju nastave i prijevoza učenika putnika te da navedeni problem ima više aspekata, koje treba uzeti u obzir pri čemu treba voditi računa o potrebi i zaštiti prava i interesa djece, njihovoj dobrobiti i sigurnosti.

Na molbu roditelja, GO SDP-a Kaštela obratio se za pomoć vijećnici SDP-a U Skupštini SDŽ, Ružici Jakšić koja je uputila dopis gsp. Tomislavu Đonliću te na isti nije dobila odgovor.

-Roditelji su me upoznali s ovim problemom prije par mjeseci. Roditelji su išli kroz zadanu proceduru, sve onako kako treba, bez neke velike drame. Na kraju vidjeli da nema odgovora od nadležnih institucija, osim pravobraniteljice, koja je županiji poslala dopis da se taj problem riješi, jer ona nema mogućnosti za rješavanje istog. Najtragičnije od svega je što nitko ni na njen dopis nije odgovorio. Onda sam ja kao županijska vijećnica poslala dopis Pročelniku i zamjenicima, na šta isto nikad nisam dobila odgovor. Zato smo se odlučili obratiti medijima. Mi u županiji, kao klub SDP-a već dvije godine tražimo da se u program rada županijske skupštine uvede točka dnevnog reda- obrazovanje. Ne samo obrazovanje nego stanje  školskih ustanova i sportskih  dvorana , pošto je  županija njihov osnivač dužna ih je i održavati – pojasnila je vijećnica SDP-a Ružica Jakšić.

– Ono što bih ja volio istaknuti,  majke su to pokušale na normalan i pristojan način pričati sa sustavom koji donosi rješenja. Nisu došle do rezultata i sad ovo obraćanje medijima je zadnji poziv u pomoć. Sigurnost naše djece  u ovom slučaju je  najbitnija. Ako ni ovo naše današnje obraćanje medijima ne urodi plodom smatram da treba krenuti u potpisivanje peticije, a zadnja opcija u koju vjerujem nećemo morati ići je građanski neposluh ili neslanje djece u školu. Mislim da institucije koje imaju mogućnosti i alate mogu riješiti problem ma koliko on koštao. Mi ovdje tražimo minimum ljudskog dostojanstva, siguran odlazak u školu – kazao je tajnik SDP-a za Dalmaciju Damir Barbir.