Početna Hrvatska Uspješno završen projekt “Edukacija predškolaca iz robotike”

Uspješno završen projekt “Edukacija predškolaca iz robotike”

253
UDIO

Udruga za robotiku Futura u suradnji s DV Kaštela, pokrenuli su prvi i jedinstveni projekt u Hrvatskoj na ovoj razini edukacije već treću godinu zaredom. Od rujna 2022. do svibnja 2023. godine, odvijao se projekt Edukacija predškolaca iz robotike u kaštelanskim vrtićima. Radionice su bile namijenjene predškolcima a u velikom broju radionica sudjelovali su i mališi, koji su iskazali veliki interes prema radionicama. U projektu je sudjelovalo 11 vrtića na području Grada Kaštela i sveukupno 250 djece predškolske dobi, podijeljeni u 26 grupa.

Pokretanje programa motivirano je brzim tehnološkim napretkom današnjice i potrebom za razvijanjem znanja i vještina u području informatičke pismenosti, informacijsko-komunikacijskih tehnologija i robotike. Cilj Udruge za robotiku Futura je upoznati djecu predškolske dobi s robotikom i digitalnim tehnologijama te kod njih potaknuti razvijanje osnovnih znanja i vještina u navedenom području Jedan od najinovativnijih tehnoloških koncepata trenutačno dostupnih jest ideja korištenja robota za podučavanje predškolaca ali i kroz sustave cjeloživotnog učenja.

Kroz radionice robotike predškolci su se upoznali s osnovnim dijelovima robota, konstruirali svojeg prvog robota Lego Mindstorms EV3 – Tracker i naučili osnove programiranja u Lego programskom jeziku. Djeca su imala priliku upoznati humanoidnog robota NAO – šeste generacije, koji je pokazao sve prednosti moderne tehnologije.Ovo je već treća godina zaredom da provodimo projekt Edukacija predškolaca u vrtićima. Iznimno sam zadovoljan što smo ostvarili suradnju s DV Kaštela na čelu s ravnateljicom Ivankom Vučicom i što je ovaj projekt prepoznat kao platforma za edukaciju predškolaca. Za provođenje ovog programa dobili smo i suglasnost MZOO. Cilj nam je širenje znanja i motiviranje predškolaca za robotikom. Kako živimo u vremenu napredne tehnologije, potrebe za robotikom su sve izraženije, pa tako i naša udruga želi unaprijediti vještine i znanja predškolaca, te pokazati sve dobre strane robotike. Smatrali smo da kao što je i čitanje i pisanje važno za odgoj i edukaciju djece, informatička pismenost i nove tehnologije danas su  isto toliko važne. Osim djece, pozitivne povratne informacije dobili smo i od roditelja koji su oduševljeni novim načinom edukacije njihove djece. Svi se nadaju nastavku projekta kako bi još više djece razvilo svoje digitalne vještine – kazao nam je predsjednik udruge Futura Goran Samardžić, prof.

DV Kaštela u suradnji s Udrugom Futura od 2018. godine kontinuirano provodi projekt razvoj inovativnosti kod predškolske djece na području robotike, koji je započeo sa programom darovite djece predškolske dobi, da bi se nastavio na sve predškolce te pedagoške godine koji pohađaju DV Kaštela. S obzirom da živimo u vremenu napredne tehnologije, kao i odrasli i djeca danas teško mogu zamisliti život bez tableta, laptopa, aplikacija a to ima pozitivne i negativne strane kao što je tehnologija promijenila način na koji djeca uče ili se zabavljaju, ona je također utjecala na njihovu sposobnost učenja. Realizacijom ovog projekta djeci korisnicima usluga DV Kaštela, pružili smo pristup određenim tehnološkim alatima, jer će im te vještine pomoći poslije u životu osobito kada krenu u školu. Kroz radionice djeca su razvila sposobnosti i vještine u izgradnji i dizajniranju te programiranju i upravljanju robotima. Unaprijedila su svoju motoriku, usavršila koncentraciju očiju i ruku, te izvježbala koordinaciju u prostoru. Završetkom projekta predškolska djeca su stekla digitalnu kompetenciju, znanje, vještine, sposobnosti, samostalnost i odgovornost prema radu. Osim sudionika ovog projekta, predškolske djece u provedbu projekta su bili uključeni i njihovi roditelji putem organiziranih individualnih i grupnih sastanaka, a šira javnost je informirana putem medija kazala nam je ravnateljica DV Kaštela Ivanka Vučica.