Početna Hrvatska Temperatura mora će konačno malo porasti. Ovaj će tjedan biti dosta sunca,...

Temperatura mora će konačno malo porasti. Ovaj će tjedan biti dosta sunca, ali računajte i na pljuskove

275
UDIO

 

Foto: Milan Šabić/Pixsell

Osim na sunce i oblake – u novome tjednu treba računati i na pljuskove s grmljavinom, ponegdje i izraženije, pogotovo od srijede, kada će nakon prolaznog slabljenja, ponovno zapuhati bura.

“Najmanja vjerojatnost lokalnih nestabilnosti je u utorak, kada je pak ujutro najveća vjerojatnost mjestimične magle. Uz razmjerno toplo vrijeme te do srijede ne odviše jak vjetar i temperatura mora blago će porasti.”, kaže za HRT meteorolog Tomislav Kozarić.

U ponedjeljak u istočnoj Hrvatskoj najviše sunčana vremena prijepodne i sredinom dana, a poslijepodne raste vjerojatost lokalno jačeg razvoja oblaka i ponekog grmljavinskog pljuska, osobito u zapadnijim i sjevernim područjima. Temperatura podjednaka nedjeljnoj.

U središnjoj Hrvatskoj većinom sunčano i toplo. No u drugom dijelu dana jači razvoj oblaka uz mjestimice pljuskove i grmljavinu koju mogu biti izraženiji, ponajprije u istočnijim i južnim područjima.

Na zapadu zemlje podjednako kao u nedjelju – sunčano, pogotovo na sjevernom Jadranu, dok su uglavnom samo u gorskim krajevima i unutrašnjosti Istre kasno poslijepodne i navečer mogući lokalni pljuskovi. Puhat će bura slabija od nedjeljne, a u drugom dijelu dana okrenut će na sjeverozapadnjak, osobito na otvorenom moru. Najviša temperatura zraka duž obale i do 28 °C, a i u gorju će biti malo toplije nego u nedjelju.

Za razliku od nedjelje, u ponedjeljak će u Dalmaciji popodnevni razvoji oblaka i grmljavinski pljuskovi biti manje vjerojatni, pri čemu će biti više sunčanih sati te malo viša dnevna temperatura. Bura slaba do umjerena, a poslijepodne jugozapadnjak i sjeverozapadnjak uz malo valovito more.

Krajnji jug Hrvatske također stabilniji i sunčaniji tijekom cijelog dana, no ne može se jamčiti da neće biti ponekog lokalnog pljuska poslijepodne i navečer. Najviša temperatura zraka od 25 do 28°C, a najtoplije u dolini Neretve. Ujutro slaba do umjerena bura, popodne vjetar s mora.”

“Utorak će u unutrašnjosti biti prevladavajuće sunčan te prolazno stabilniji – porast će vjerojatnost za jutarnju maglu, a smanjiti se vjerojatnost popodnevnog pljuska. Zatim ponovno nestabilno i oblačnije, pogotovo u drugom dijelu srijede kada su izgledni ne samo rasprostranjeni, nego i izraženiji grmljavinski pljuskovi. Dnevna temperatura nakon utorka malo će se sniziti, a jutarnja porasti, te će zapuhati sjeveroistočni vjetar.

Na Jadranu će u nastavku tjedna većinom biti sunčano, a najstabilniji i najsunčaniji bit će utorak. U srijedu poslijepodne lokalni pljuskovi s grmljavinom ponajprije na sjevernom dijelu, a u četvrtak i na srednjem. Vjetar će prvo sasvim oslabjeti, pa je ujutro na moru ponegdje čak moguća i magla, a u četvrtak će opet zapuhati bura i sjeverozapadnjak. Temperatura zraka u blagom padu, a mora u porastu.”, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.