Početna Hrvatska IZBORNA MATEMATIKA I OPASNE VEZE

IZBORNA MATEMATIKA I OPASNE VEZE

229
UDIO

Lokalno, nacionalno, globalno

IZBORNA MATEMATIKA I OPASNE VEZE

Izborna matematika je neminovna.

Bez obzira na sve priče, svu tu romantičnu retoriku, sve te motivacijske govore i obećanja…

Sve pada u vodu u sklapanju koalicija, predizbornih, i još gore, postizbornih.

Politika se svodi na brojke. Koliko postotaka imaš nakon 4 godine kampanje. Navikli smo na tu dosadu, da HDZ ima svojih 30ak posto bez obzira na plinske, vatrene, svemirske i zemljane afere.   Uvijek ima taj stabilan broj od 25-30 posto glasača direktno ili indirektno vezanih za stranku. Ali to je odraz stanja u biračkom tijelu.

 

Matematika politike

 

Prije izborne i post-izborne koalicije sklapaju se zbog matematike. Zajedno ćeš dobiti više glasova nego pojedinačno. Ali one su zapravo laž, zavaravanje birača. Kako to, pojedinačno imaju jednu priču, ali sad će sklopiti zajedničku priču? I onda pojedinačne više manje suprotstavljene retorike postaju jedna zajednička retorika?

Primjer jedne neprirodne koalicije je HDZ-HNS koja se dogodila naravno samo zbog brojki. Opet zbog matematike. Most je pravio problem te je izbačen iz Vlade, ali je zato odabran HNS koji je na prevaru ušao u Sabor (na listi suprotstavljene stranke, SDP-a), te prevario sdp sa HDZ-om. Bio je to one-night-stand (ili half-mandat stand) HDZ je po broju bio dovoljan da nadopuni HDZ do potrebnih 76 mandata, i to je čitava funkcija te stranke. To je istodobno bio i kraj te klijentelističke strančice, poznate po tome da je da 2-3 posto glasova drmala najvažnijim poduzećima. Jer je uvijek trebalo baš toliko za sastaviti Vladu, uvijek je falio taj HNS. Bilo SDP-u ili HDZ-u. vjerojatno su napravili kalkulaciju rizika prije fatalnog preljuba s HDZ-om.

Funkciju nadopunjavanja broja do 76 sad izvršavaju manjine. One su onako politički neutralne, pa mogu ići uz svaku vlast.

 

SDP je dead-man walking

Nema toliko sitnih dijelova na koje se još može razmrviti SDP. Evo sad u Splitu, 2 preostala člana u Gradskom vijeću su se raskolila. Kad ostane samo jedan, vjerojatno će se shizofreno raskoliti na dvije ličnosti.

SDP je postao prva asocijacija na Zombie apokalipsu, Noćživih mrtvaca i ostale zombie filmove. Oni su primjer posmrtnog glasanja na autopilotu. Za njih se može isključivo glasati iz neke stare navike, nostalgije, čistog autopilota.

Što se tiče koalicije s Možemo, Puhovski je ispravno primijetio da je njihova koalicija neprirodna jer podsjeća na spajanje mrtvaca i novorođenčeta. Ali izborna matematika govori sljedeće: onaj tko dobije najviše mandata, ima prednost u slaganju Vlade. Ako sdp i Možemo ne idu skupa, teško će sastavljati vladu. Jedna prirodna znanost ih sprečava u tome, matematika. Ni jedan od njih ne može biti mandatar jer će pojedinačno dobiti bitno manje glasova od vladara HDZ-a.

Tko će biti mandatar

Iako mislim da je s moralne strane Možemo ispravno odlučio (jer mrtvac ih može samo povući prema dolje), nemaju šanse protiv matematike.

U cijeloj toj izbornoj jednadžbi sve se svodi na to tko će biti mandatar. Tko će doći do magičnog broja 76. A HDZ je tu stari lisac, svi ostali su amateri…

 

Izborne veze i razvodi

HDZ i HNS – one night stand, nakon koje je HNS dobio spolnu bolest

HDZ i Most – dva braka koja su završila neugodnim razvodima, ostali su u lošim odnosima (nikome nije jasno zašto su se vjenčali drugi put)

SDP i HNS – brak koji je završio prvarom HNS-a (s HDZom), pomirenje je nemoguće

HSLS – HDZ-ova točkasta ljubavnica

Možemo – SDP-ova tiha patnja koja ga je odbila. Ali nije potpuno zatvorila vrata za neku moguću romansu u budućnosti…

Katarina Baričić

Profesorica hrvatskog i engleskog, turistički vodič, sudski tumač, predavač na Erasmus seminarima za profesore, te autor na lokalnim portalima Solin live, Dalmatinski list i Kaštela.com