Početna Hrvatska „Krunom hrvatskih vladara“ (Solin – Klis) uz mimohod u čast Jeleni „Slavnoj“...

„Krunom hrvatskih vladara“ (Solin – Klis) uz mimohod u čast Jeleni „Slavnoj“ i uprizorenje Zvonimirove krunidbe!

267
UDIO

U suorganizaciji Povijesne postrojbe „Kliški uskoci“ i Udruge studenate povijesti „Toma Arhiđakon“ ove nedjelje će se već po sedmi put u Klisu i Solinu obilježiti 8. listopada – kada je 976. godine preminula kraljica Jelena „Slavna“, odnosno istoga datuma 1075. godine, u krunidbenoj bazilici Sv. Petra i Mojsija (današnja „Šuplja crkva“), bio okrunjen Dmitar Zvonimir za kralja Hrvatske i Dalmacije. Na ovaj iznimno značajan datum hrvatske ranosrednjovjekovne povijesti u suvremeno doba se istovremeno prisjećamo i dana kada je Sabor Republike Hrvatske 1991. godine jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske sa SFR Jugoslavijom (8. listopada 1991.). Stoga se navedeni datum od 2001. do 2019. obilježavao kao Dan neovisnosti, a od 2020. godine predstavlja Dan Hrvatskog sabora.

Prošlogodišnje uprizorenje Zvonimirove krunidbe na arheološkom lokalitetu „Šuplja crkva“ (Foto: Jakov Teklić)

Tako će se 8. listopada u 11:00 h niz povijesnih postrojbi starohrvatskog doba, kao i njihovi gosti, okupiti u Solinu nasuprot mjesta gdje je nekada stajala rodna kuća zaslužnog istraživača starohrvatske prošlosti don Lovre Katića kako bi se u svečanom mimohodu u čast kraljici Jeleni uputili uz rijeku Jadro do Gospina otoka. Na mjestu gdje je kraljica bila ukopana davne 976. godine, kraj ostataka crkve Sv. Stjepana, počast će joj odati dugogodišnji sudionici manifestacije: Povijesna postrojba kralja Dmitra Zvonimira (Knin), Vitezovi Vranski (Vrana – Pakoštane), Praetoriani Croatorum (Klis – Split), Red svetog Ivana Trogirskog (Trogir), kao i izaslanstvo Hrvatskog plemićkog zbora.

Sudionici manifestacije oživljene povijesti „Krunom hrvatskih vladara“, 8. listopada 2016. na kliškoj tvrđavi – nakon prvog uprizorenja krunidbe u Solinu

Manifestacija oživljene povijesti „Krunom hrvatskih vladara“ (Solin-Klis) će se potom nastaviti mimohodom sudionika od Gospina otoka uz rijeku Jadro do „Šuplje crkve“ odnosno ostataka krunidbene bazilike Sv. Petra i Mojsija, gdje će u 12:00 h po šesti put biti upriličeno uprizorenje krunidbe s početka zadnje četvrtine XI. stoljeća, kada je papin poslanik opat Gebizon okrunio Zvonimira nakon što ga je narod i kler „složno izabrao za kralja Hrvatske i Dalmacije“ na saboru u Solinu. Nakon „povijesnog“ dijela manifestacije, kojim će se obilježiti događaji X. i XI. stoljeća, svi sudionici su pozvani na druženje i rekreativno-edukativni program koji će se održati također uz rijeku Jadro – na obližnjem izletištu (250 metara uzvodno od „Šuplje crkve“).

Prvo obilježavanje smrti kraljice Jelene „Slavne“ i krunidbe kralja Dmitra Zvonimira na kliškoj tvrđavi i u Solinu 8. listopada 2014., uz sudjelovanje povijesnih postrojbi Vitezovi kralja Zvonimira (Knin) i Tomislavova straža (Split)

Program će biti raznovrsan i prilagođen svim uzrastima: od škola mačevanja i streličarstva (u organizaciji povijesne postrojbe „Kliški uskoci“) do škole heraldike i izlaganja o starohrvatskoj ili Zvonimirovoj kruni (u organizaciji Udruge „Toma Arhiđakon“). Svi zainteresirani tako će se i ove godine imati priliku barem na jedan dan „vratiti“ u drevno doba kraljice Jelene „Slavne“ („majke kraljevstva“ i „zaštitnice siročadi i udovica“) i kralja Dmitra Zvonimira (koji je „dobre pomagao, a zle progonio“), odnosno upoznati se s vremenom u kojem se na posve drugačiji način živjelo, ratovalo i zabavljalo. Pritom će se i najmlađi moći odvažiti na gađanje lukom i strijelom te mačevalačke poteze, kao i kreiranje vlastitih grbova, naravno uz stručnu podršku „kliških uskoka“ i „srednjovjekovnih vitezova“!

Cjeloviti program ovogodišnje manifestacije „Krunom hrvatskih vladara“ (Solin-Klis) je sljedeći:

11:00 h – okupljanje sudionika uz mjesto nekadašnje rodne kuće don Lovre Katića

odavanje počasti kraljici Jeleni „Slavnoj“ uz ostatke crkve Sv. Stjepana na Gospinu otoku

nastavak svečanog mimohoda povijesnih postrojbi (Povijesna postrojba kralja Dmitra Zvonimira, Vitezovi Vranski, Praetoriani Croatorum, Red svetog Ivana Trogirskog) i izaslanstva Hrvatskog plemićkog zbora do ostataka krunidbene bazilike Sv. Petra i Mojsija

12:00 h – uprizorenje Zvonimirove krunidbe na arheološkom lokalitetu „Šuplja crkva“ uz rijeku Jadro

               Škola mačevanja (Povijesna postrojba „Kliški uskoci“)

               Škola streličarstva (Povijesna postrojba „Kliški uskoci“)

               Škola heraldike (Mate Božić, Udruga studenata povijesti „Toma Arhiđakon“)

Izlaganje o Zvonimirovoj kruni (Blaž Ševo, Udruga studenata povijesti „Toma Arhiđakon“)

Mimohod kroz Solin uz rijeku Jadro od mjesta gdje je nekada stajala rodna kuća don Lovre Katića (1887.-1961.) preko Gospina otoka (mjesta ukopa kraljice Jelene) do „Šuplje crkve“ (mjesta krunidbe kralja Zvonimira) i obližnjeg izletišta, gdje će se nakon uprizorenja krunidbe održati drugi (rekreativno-edukativni) dio programa manifestacije

Manifestacija „Krunom hrvatskih vladara“ (Solin – Klis) je dio projekta arheološkog turizma „Regnum Croatorum“ započetog krajem 2013. godine, koji za cilj ima revalorizaciju starohrvatskih arheoloških lokaliteta na širem splitskom području: od Podstrane (crkva Sv. Martina) do Kaštela i Trogira (Bijaći) te Muća (crkva sv. Petra) i Splita (Sustipan), kao i prezentaciju starohrvatske oživljene povijesti IX., X. i XI. stoljeća. Osim u Klisu i Solinu (od 2014.), manifestacijom „Krunom hrvatskih vladara“ starohrvatski arheološki lokaliteti i oživljena povijest do sada su prezentirani i na području Podstrane, Kaštela te Trogira. Manifestacija se i ove godine organizira pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije i TZ Solin, tvrtki Röfix i Clissa, Općine Klis, Grada Solina te Splitsko-dalmatinske županije.

Udruga studenata povijesti „Toma Arhiđakon“ – ISHA Split