Početna Hrvatska Od Gospina otoka do „Šuplje crkve“: odana počast Jeleni „Slavnoj“ i Dmitru...

Od Gospina otoka do „Šuplje crkve“: odana počast Jeleni „Slavnoj“ i Dmitru Zvonimiru!

378
UDIO

Jučer je uz rijeku Jadro, koja spaja područje grada Solina i općine Klis, po šesti put bio upriličen svečani mimohod u čast kraljici Jeleni (koja je preminula i bila ukopana na Gospinu otoku 8. listopada 976. godine) kao i uprizorena Zvonimirova krunidba na arheološkom lokalitetu Šuplja crkva. Upravo je na tom mjestu stotinu godina nakon kraljičine smrti (početkom posljednje četvrtine XI. stoljeća) papin poslanik opat Gebizon, nakon održanog sabora, u krunidbenoj bazilici Sv. Petra i Mojsija (današnjoj „Šupljoj crkvi“) okrunio Dmitra Zvonimira kraljem Hrvatske i Dalmacije.

Dolazak povorke „oživljene povijesti“ na Gospin otok: Povijesna postrojba kralja Dmitra Zvonimira (Knin), Vitezovi Vranski (Vrana-Pakoštane), Red svetog Ivana Trogirskog (Trogir), Praetoriani Croatorum (Klis-Split) i izaslanstvo Hrvatskog plemićkog zbora – splitski ogranak

Tako su u suorganizaciji Povijesne postrojbe „Kliški uskoci“ i Udruge studenata povijesti „Toma Arhiđakon“ Klis i Solin već po sedmi put imali priliku ugostiti povijesne postrojbe starohrvatskog doba kako bi dostojno obilježili istovjetni datum preminuća kraljice Jelene iz X. stoljeća odnosno Zvonimirove krunidbe u jesen 1075. godine. Naime, prvo obilježavanje tih događaja održano je prije gotovo jednog desetljeća (2014. godine), dok su svečani mimohod i uprizorenje krunidbe po prvi put upriličeni 2016., kada je i oblikovana manifestacija oživljene povijesti „Krunom hrvatskih vladara“ (održana također i 2018., 2019., 2020. te 2022. godine).

Odavanje počasti kraljici Jeleni „Slavnoj“ uz ostatke crkve Sv. Stjepana među kojima je don Frane Bulić 1898. godine pronašao fragmente sarkofaga u kojem je Jelena bila ukopana 8. listopada 976. godine

Od 2014. u obilježavanju je do sada sudjelovala glavnina povijesnih postrojbi s područja Dalmacije: Povijesna postrojba kralja Zvonimira (Vitezovi kralja Zvonimira) iz Knina, Tomislavova straža iz Splita, Vitezovi Vranski (Vrana-Pakoštane), Domagojevi strijelci iz Vida, Praetoriani Croatorum (Klis-Split), Vitezovi kneza Brečkog iz Supetra i Red svetog Ivana Trogirskog iz Trogira. Ovom prilikom su u mimohodu i uprizorenju sudjelovali članovi postrojbi koji su na mjesto okupljanja uz Gospin otok (lokacija nekadašnje rodne kuće don Lovre Katića) pristigli iz: Knina, Vrane/Pakoštana, Klisa/Splita i Trogira, dok su im se tu pridružili i članovi Hrvatskog plemićkog zbora – splitski ogranak, kao i skupina zainteresiranih građana.

Kraljica Jelena „Slavna“ (Barbara Alilović) i kralj Dmitar Zvonimir (Ante Nadomir Tadić Šutra) na čelu povorke pozdravljaju okupljene na Gospinu otoku u Solinu

Povorka se, najavivši bubnjevima dolazak na Gospin otok, oko podneva našla uz ostatke crkve Sv. Stjepana i trokrakim pozdravom: „Salve – Helena Regina!“ odala počast tu ukopanoj kraljici Jeleni, a potom je, uz znatiželjne poglede okupljenog mnoštva, nastavila svoj put uz rijeku Jadro kraj Gradine i Gašpine mlinice preko Ilijina potoka do same „Šuplje crkve“. Ceremonija krunidbe započela je oko 12:30 h, a popratili su je i okupljeni građani koji su iskoristili priliku i pozdravili svoga „kralja“ i „kraljicu“ uz neizbježno fotografiranje s ustoličenim „kraljevskim parom“. Nakon prvog dijela manifestacije kojom je prezentirana „oživljena povijest“ rekreativno-edukativni program se nije održao u prostoru same kliške tvrđave (kao prethodnih godina), nego na izletištu uz rijeku Jadro smještenom uzvodno od „Šuplje crkve“.

Okrunjeni Zvonimir izgovara krunidbenu zavjernicu: „Ja Demetrije, koji se zovem i Zvonimir, po milosti Božjoj vojvoda Hrvatske i Dalmacije, zadobivajući vlast od našeg gospodina pape Grgura, uveden sam u upravljanje kraljevstvom Hrvata i Dalmatinaca i postavljen za kralja zastavom, mačem, žezlom i krunom…“ (8. listopada 1075.)

Iako je mjesto događanja bilo izmijenjeno, aktivnosti su najmlađima, kao i onim starijima, bile podjednako zanimljive. Tako se uz Jadro u ugodnom društvu krijepilo, mačevalo, gađalo lukom i strijelom te raspredalo o starohrvatskim krunama i viteškim grbovima sve do kasnih popodnevnih sati. Pritom su postavljeni šaroliki šatori povijesnih postrojbi upotpunjavali prekrasni zeleni listopadni ambijent. Zveket mačeva i zvuk bubnjeva bila je prigodna odjava još jedne manifestacije „Krunom hrvatskih vladara“ (Solin-Klis), ali i najava buduće 2024. godine, koja bi se trebala održati upravo na desetgodišnjicu prvog obilježavanja 8. listopada – datuma toliko značajnog za ranosrednjovjekovnu i suvremenu hrvatsku povijest!

Postavljeni šatori povijesnih postrojbi na izletištu uz rijeku Jadro uz koje su se ove godine održavale škole mačevanja, streličarstva i heraldike namijenjene najmlađima

Udruga studenata povijesti „Toma Arhiđakon“