Početna Kaštela Kaštelani gosti sajma Slavonski banovac u Pakracu

Kaštelani gosti sajma Slavonski banovac u Pakracu

176
UDIO

U subotu, 14. listopada, Pakrac je bio domaćin sajma “Slavonski banovac”, koji predstavlja jednu od značajnijih manifestacija ovog tipa na prostoru kontinentalne Hrvatske. Ovaj sajam, koji se već četrnaesti put održava u Pakracu, izrastao je u središnju manifestaciju ovoga grada.

Sajam je održan u Ulici Matice hrvatske, na prostoru oko Tržnice te na središnjem gradskom trgu bana Jelačića, a ove godine Sajam je službeno otvorio svoja vrata u subotu u 10 sati, a od tog trenutka, posjetitelji su mogli istraživati, kušati i kupovati raznovrsne proizvode koje su predstavili osamdesetak izlagača iz cijele unutarnje Hrvatske.

Zahvaljujući pakračkim i lipičkim obrtnicima u sklopu Sajma je i ove godine održana Eno – gastro prezentacija udruženja obrtnika i obrtničkih komora iz cijele Hrvatske, a sudjelovali su obrtnici iz Vukovara, Zagreba, Splita, Trogira, Kaštela, Krapinskih toplica, Imotskog, Vrbovskog, Petrinje, Gline, Topuskog, Stubičkih toplica, Novog Marofa, Zaboka, Bjelovara, Garešnice, Novog Vinodolskog, Ludbrega, Siska, Duge rese, Požege i Daruvara.

Kao i ranijih godina, i na ovogodišnjem Sajmu, su se s vrlo atraktivnom gastro ponudom predstavili hrvatski branitelji Pakraca i Lipika te njihovi prijatelji i suborci, hrvatski branitelji iz Kaštela te članovi Pomorsko športskog kluba Srdela iz Kaštela koji su pripremali tunu od osamdesetak kilograma i hobotnice na razne načine, a porcije su podijeljene građanima, odnosno posjetiocima sajma.

Tijekom cijelog dana, posjetitelji su imali prilike upoznati prikaz života iz tog vremena, u Taboru su za djecu bile organizirane srednjovjekovne igre kao i kaligrafija, zatim i dječja srednjovjekovna bitka, a od 16:30 sudionici Srednjovjekovnog festivala prodefilirali su gradskim ulicama, od Trga dr. F. Tuđmana, preko gradske šetnice i trga bana Jelačića do Tabora.

Tijekom cijelog dana, posjetitelji su uživo mogli vidjeti kako se kuje novac Slavonski banovac, novac koji se još sredinom 13. stoljeća kovao upravo u Pakracu. Streličarski klub „Kuna“ organizirao je srednjevjekovni streličarski turnir, a potom  je na rasporedu bila središnja viteška „Bitka za kovnicu novca“ nakon koje je uslijedio fire show.

Za dobru muziku su bili zaduženi tamburaški sastav „Satir“, a na središnjoj sajamskoj pozornici je u večernjim satima održan koncert legendarnog Željka Bebeka i njegovog banda.

Kaštelani su ujedno položili vijence i zapalili svijeće pred spomen – obilježjem poginulim hrvatskim braniteljima koji su sudjelovali u obrani Pakraca i domovine.