Početna Hrvatska U Hrvatsku stiglo više od pola milijuna doza cjepiva protiv gripe

U Hrvatsku stiglo više od pola milijuna doza cjepiva protiv gripe

134
UDIO
Foto: Unsplash

Za ovu je godinu nabavljeno cjepivo od istog proizvođača kao i prošle godine. Radi se o četverovalentnom cjepivu koje će se pri dolasku u Hrvatsku distribuirati u županijske zavode za javno zdravstvo te po ambulantama. U Hrvatsku se stiglo 500.000 doza, a s cijepljenjem će se krenuti krajem listopada.

Reporterka RTL-a,  Zorana Čičak Kulić o cijepljenju i novoj sezoni gripe razgovarala je s Bernardom Kaićem voditeljem službe za epidemiologiju zaraznih Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

-Najvjerojatnije će se moći cijepiti već u ponedjeljak, 30. listopada, a negdje će stići i ranije pa će se moći početi cijepiti već sljedeći tjedan, kazao je Kaić za RTL.

Kakva se sezona ove godine može očekivati, nitko ne zna jer sve ovisi o jačini virusa, a dosad je od srpnja zabilježeno 59 slučajeva zaraze.

-Ne može se predvidjeti njezin intenzitet. Zasad ona još nije nigdje krenula u onom epidemijskom valu. Sada imamo pojedinačne slučajeve koji se ne grupiraju, kazao je Kaić i dodao kako se radi o zarazama onih koji su putovali van države.

Cjepivo se je besplatno za osobe od 65 godina i starije, kronične bolesnike, štićenike i osoblje domova za starije, zdravstvene radnike i trudnice, a i njima se posebno preporučuje.

-Preporučuje se onima koji imaju zbog svojih bolesti veću vjerojatnost da razviju gripu, starijim osobama s kronični bolestima srca i pluća, metaboličkim bolestima i naravno onima koji rade u zdravstvu, pojasnio je Kaić.