Početna Hrvatska TKO TREBA IĆI U ZATVOR – POUČAK TOMISLAVA SAUCHE

TKO TREBA IĆI U ZATVOR – POUČAK TOMISLAVA SAUCHE

172
UDIO

LOKALNO, NACIONALNO, GLOBALNO

Tko treba ići u zatvor  –  poučak Tomislava Sauche

Nekako su čudni kriteriji kod nas za gospodarski kriminal, za razne oblike pljačkanja države. Neki veliki lopovi su na slobodi, a ekonomski zločini su im stari desetljećima, dok su neki iza rešetaka za puno manje svote. Iako mislim da je najučinkovitije financijske zločine kažnjavati financijski, oduzimati imovinu njima i najbližoj obitelji, a ne ih uzdržavati u zatvoru još određen broj godina.

Zašto može Žarko, a ne može Željko?

Najčudniji slučaj je Željko Szabo, bivši SDP-ov gradonačelnik Vukovara, koji je zatvoren jer je nekoj članici nekog odbora nudio mito. Taj mito se čak nije ni realizirao, mogao je teoretski biti samo njegov test hoće li vijećnica prihvatiti ili ne. Ali ipak, Szabo je, po mom mišljenju, neopravdano kažnjen zatvorom, iako ima puno gorih slučajeva koji nisu uopće kažnjeni.

A Žarko Tušek, koji je isto to napravio, i snimljen je kako trguje funkcijama  u aferi „Kaj bi ti štel biti“ i dalje je u Saboru, i obnaša sve funkcije kao i prije.

A što tek reći za slučaj Vlade Kolaka, koji je zbog muljanja s imovinom tvrtke Prigorka (radi se o čak 147 milijuna kuna), a još nije u zatvoru, iako je to slučaj još iz 2003.

A iz HDZ-a, stranke poštenih i časnih ljudi, izbačen je tek 2019.

Nema zapovjedne odgovornosti

Ali Tomislav Saucha zanimljiv je primjer nekoga uhvaćenog u zlodjelu, a da dugo nitko nije ništa primijetio. I to je najviše Milanovićeva sramota, jer ga je promovirao kao predstojnika svog ureda.

Saucha, koji je bio prva osoba do premijera, dosjetio se kako će ispisivati fiktivne dnevnice i tako si popraviti svoj budget. Vjerojatno na tisuće službenika sebi uzme nešto fiktivno, kad već imaju pristup javnom novcu, ali ovdje se ipak radilo o predstojniku premijerovog ureda. I dnevnice su redovito uzimane, unatoč pristojnoj plaći. Ali potreba za još, ta neutaživa glad za novcem bila je jača.

Sve do državne revizije koja je utvrdila da je 307 tisuća kuna potrošeno za putovanja koja se nisu dogodila. To je čak petina svote koja je predviđena za putovanja, ali Milanović nije smatrao da on treba išta znati ni provjeravati.

I nitko nije primijetio ništa u 3 vlade: Milanovićevoj, Oreškovićevoj i Plenkovićevoj. U zadnje dvije rabotu ispisivanja lažnih dnevnica nastavila je tajnica, koja je svoju operaciju započela sa Sauchom.

Nepostojeća putovanja i lažna bolovanja

Milanović se buni da je njegova nekad osoba od povjerenja bačena u kavez sa nasilnicima i ubojicama, ali zar oštećenje države od nekoliko stotina tisuća kuna isto nije za zatvor?

Predsjednikovo relativiziranje izrazito je opasno. On sve to na svoj način relativizira, opravdava, a njegova je bila zapovjedna odgovornost.

Ali što je sa svim lažnim bolovanjima, svim drugim kreativnim načinima oštećenja države? Većina njih proći će nekažnjeno, ali neki su tako sebi uništili život. Poput Sauche, Sandre Zeljko, Vidoševića, Sanadera… neki su oštetili proračun za stotine tisuća, neki za milijune. Sanader čak za milijarde.

Nemoralno, ali u okviru zakona

Ima dosta primjera kad su političari omastili brkove jer im je zakon to dopustio. I danas su aktivni političari, čak i (samoprozvani) vođe opozicije. Peđa Grbin ocrnio se za tisuću kuna mjesečno za „odvojeni život“, iako je živio sa svojoj obitelji. Ali ima ljigavo opravdanje, da je „Pula njegov grad“. Ali budući da je u okviru zakona, nema osnove za kaznu.

Iako je obećao vratiti dio tog novca, možda to uopće nije napravio, jer još ne znamo da je ijednoj udruzi uplaćen novac od Grbinova odvojenog života.

Public disgrace

Kazne su zatvor, vraćanje ukradenog, ali najveća kazna je taj Public disgrace, javna sramota. Ti ne možeš dobiti svoj život natrag. Gotovo je. A da se slučajno ništa nije otkrilo – kao što nekima nije – možeš nastaviti živjeti kao da se ništa nije dogodilo.

Koliko se zapravo krade? To nećemo znati, ali svako lažno bolovanje je potkradanje države. Gdje postoji pristup državnom novcu, postoji i pohlepa.

 

Katarina Baričić

Profesorica hrvatskog i engleskog, turistički vodič, sudski tumač, predavač na Erasmus seminarima za profesore, te autor na lokalnim portalima Solin live, Dalmatinski list i Kaštela.com