Početna Hrvatska Hrvatska leti u svemir, predstavljen naš prvi satelit CroCube

Hrvatska leti u svemir, predstavljen naš prvi satelit CroCube

106
UDIO
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Prvi hrvatski satelit CroCube predstavljen je u petak u ZICER-u na Zagrebačkom velesajmu, a trebao bi u veljači biti lansiran iz Kalifornije u orbitu raketom Falcon 9 kompanije Elona Muska.

“Kada promatramo CroCube, naš prvi hrvatski satelit, ne možemo ne osjetiti ponos i uzbuđenje”, kazala je voditeljica misije CroCube Daniela Jović.

“Uvjereni smo da će naš primjer lansiranja CroCubea motivirati još više tvrtki i stručnjaka”, dodala je.

CroCube je nanosatelit u obliku kockice crveno-bijelih boja hrvatske šahovnice, težak je oko 1,1 kilogram veličine 10x10x10 centimetara.

Poslije predstavljanja satelita, kazala je Jović, CroCube ide u Češku na vibracijske testove koji će simulirati uvjete prilikom lansiranja.

Nakon toga je predviđeno lansiranje u orbitu u veljači 2024. iz Kalifornije na letu “Transporter-10” raketom Falcon 9 SpaceX-a, kompanije u vlasništvu Elona Muska.

Prvi hrvatski satelit imat će dvije kamere i dva radijska odašiljača, a fotografirat će površinu Zemlje s 550 km visine. Hrvatsku će moći fotografirati 3 puta dnevno otprilike 12 minuta.

Tijekom misije moći će se na službenoj internetskoj stranici pratiti stanje i kretanje satelita. U sebi će imati i integriranu micro SD karticu s imenima i prezimenima donatora, fotografijama zainteresiranih građana i posebnu poličicu s ugraviranim najvećim sponzorima.

CroCube će naposljetku privući Zemljina gravitacija pa će u potpunosti izgorijeti u atmosferi bez krhotina.

Jović je COO češko-slovačke tvrtke Spacemanic koja je pokrenula projekt zajedno s Društvom za edukaciju van okvira (EVO).

Na projektu su radili stručnjaci iz raznih područja i kompanije, dok je sama kockica sastavljena u čistoj sobi fizičkog odsjeka Prirodoslovno matematičkog fakulteta zagrebačkog sveučilišta.

U projektu je sudjelovala i hrvatska tvrtka Pulsar Labs. Ona je izradila prvi hrvatski CubeSat modul “AstroTron 1000”  koji je dio CroCubea

Izvršni direktor Pulsar Labsa Ante Medić kazao je kako je lansiranje CroCubea i prilika za razvoj svemirske industrije u Hrvatskoj, istaknuvši da je riječ o industriji s najvećom dodanom vrijednosti.

Hrvatski astronom Ante Radonić kazao je kako je prvi hrvatski satelit prilika za popularizaciju znanosti i tehnologije kod mladih, što je posebno važno za razvoj STEM područja.

“Svi oni koje zanimaju svemirska istraživanja dobiju veliku želju da se zainteresiraju za druge grane”, istaknuo je.

HAKOM je za komuniciranje sa Zemljom osigurao frekvencije, a ravnatelj te agencije Milan Gosta kazao je kako je projekt CroCube “lijep model suradnje regulatora i institucija s privatnim sektorom”.

“Ovo je za Hrvatsku izuzetno bitno. To je značajni tehnološki iskorak za Hrvatsku jer otvara cijelo novo poglavlje za svemirska istraživanja i inovacije u drugim područjima”, istaknuo je Gosta.

Ravnatelj Uprave za znanost i tehnologiju u ministarstvu znanosti Hrvoje Meštrić kazao je da je lansiranje CroCubea ujedno i “velika prilika za gospodarstvo Hrvatske”, dok je pročelnik za informacijski sustav i tehničke poslove Grada Zagreba Dražen Lučanin rekao da će Hrvatska CroCubeom “lansirati jednu impresivnu stvar u svemir”.

izvor: poslovni.hr/Hina