Početna Kaštela Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara...

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

262
UDIO

U subotu, 18. studenoga, Republika Hrvatska obilježava Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Hrvatski Sabor donio je Zakon o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta, te je 18. studenog, Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje utvrđen blagdanom.

Građani grada Kaštela pozvani su da paljenjem svijeća odaju počast žrtvi Vukovara u Vukovarskoj ulici u Kaštel Starom u petak, 17. studenog, s početkom u 17 sati.

Također, u Kaštel Sućurcu, svijeće će se paliti u Ulici Vukovarskih heroja isti dan, 17. studenog, nakon mise u crkvi sv. Jurja mučenika koja počinje u 18 sati.

Prisjetimo se, bitka za Vukovar počela je 25. kolovoza 1991. godine, a završila 18. studenoga 1991. godine slomom obrane grada. Tijekom agresije u Vukovaru je, prema podacima Hrvatskog sanitetskog stožera, do 19. studenoga 1991. godine poginulo 450 branitelja i 1350 civila, od toga 86 djece.

Škabrnja je, uz Vukovar, simbol stradanja Hrvatske u Domovinskom ratu. U Škabrnji je 18. studenoga 1991. godine ubijeno i masakrirano 43 civila i 15 hrvatskih branitelja. Sveukupno u Domovinskom ratu, Škabrnja je imala 55 civilnih žrtava i 25 poginulih branitelja. Nakon rata još je šest mještana stradalo od zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava. Do oslobođenja mjesta u Oluji 1995. godine, u Škabrnji je ubijeno 86 osoba.

Podsjećamo, povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, Grad Kaštela poklanja građanima monodramu „Priče iz Vukovara“.

Monodrama će se održati večeras, 16. studenog 2023. g. u kinu sv. Juraj u Kaštel Sućurcu s početkom u 19 sati.

Više o monodrami na sljedećoj poveznici.