Početna Hrvatska Blagdan sv. Stjepana prvomučenika, danas počinje blagoslov obitelji

Blagdan sv. Stjepana prvomučenika, danas počinje blagoslov obitelji

184
UDIO
Foto: Unsplash

Dan nakon Božića, 26. prosinca, se od 380. godine slavi se blagdan sv. Stjepana, prvog kršćanskog mučenika. Bio je jedan je od sedam đakona izabranih u početcima crkve, ali se o njegovom životu jako malo zna.

Brinuo se za siromašne i navješćivao radosnu vijest svog učitelja. Prema Svetom pismu, Stjepana su židovske starješine lažno optužile za bogohuljenje. Pred Velikim je vijećem održao govor koji je još više uznemirio jeruzalemske starješine, pa su ga izveli izvan gradskih zidina i kamenovali. U Svetom pismu su navedene njegove posljednje riječi: ‘Gospodine, ne uzmi im ovo za grijeh’. Zanimljivo je da kamenovanje Stjepana odobrio Pavao, koji je nakon preobraćenja postao jedan od najvećih propovjednika Kristova evanđelja.

Njegovo je tijelo preuzeo Židov Gamaliel i pokopao ga u grob na svojoj zemlji u blizini Jeruzalema, a prema tradiciji, oko 415. godine, svećenik Lucijan je u ukazanju saznao za grobno mjesto gdje je sahranjen đakon Stjepan. Ostaci tijela sv. Stjepana su iskopani, jedan dio relikvija je prenesen u Carigrad, a drugi dio u Rim gdje je zakopan uz tijelo sv. Lovre.

Sveti Stjepan je prvi koji za Krista posvjedočio svojom krvlju i zato je nazvan Prvomučenik. Obično se prikazuje kao mladić odjeven u đakonsku dalmatiku, s mučeničkom palmom u jednoj i kamenom u drugoj ruci. Danas je sveti Stjepan simbol oprosta i borbe protiv nepravde, a štuje se  i kao zaštitnik đakona, zidara, klesara, izrađivača lijesova i onih koji boluju od glavobolje.

Na dan sv. Stjepana u cijeloj se Hrvatskoj održavaju misna slavlja, počinje i blagoslov obitelji, a brojni vjernici u Splitu tada se okupe u crkvici na Sustipanu.

izvor: dalmatinskiportal.hr