Početna Kaštela Kaštela su u Top 10 najpoželjnijih gradova za život; Gradonačelnik Ivanović: Ništa...

Kaštela su u Top 10 najpoželjnijih gradova za život; Gradonačelnik Ivanović: Ništa nije slučajno, imamo još planova!

733
UDIO
Foto: Ante Cizmic/Cropix

Kaštela su sve atraktivnija za stanovanje. Pa tako ne čudi da, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, Grad Kaštela, već godinama spada među deset najprivlačnijih i najpoželjnijih hrvatskih gradova za život i jedan je od rijetkih gradova koji nema demografskih problema. Tako se, prošle godine u Kaštela doselilo 431 ljudi više nego ih se odselilo.

U samom su vrhu, odnosno i na 11. mjestu i po broju doseljenih stranaca. Kaštela su i jedan od najmlađih gradova u zemlji i među gradovima u kojima se zadnjih godina rađa najviše djece. Ne čudi, jer aktualne gradske vlasti veliku pažnju posvećuju upravo mjerama koje podižu standarde i kvalitetu života čime zadržava svoje i privlače druge mlade ljude. Nisu u pitanju samo kvalitetne prometnice, uvođenje reda u odvoz i odlaganje otpada, uređeni parkovi i dječja igrališta, već i niz konkretnih demografskih mjera, mjera za obrazovanje, ali i socijalne mjere kojima se pomaže najugroženijim sugrađanima.

Gradonačelnik Grada Kaštela Denis Ivanović kaže kako ta lijepa titula na koju su ponosni nije došla slučajno već je rezultat pomnog „slušanja“ građana i kontinuiranog prilagođavanja njihovim potrebama i zajedničkog rada gradskih službi.

„Nama su građani i njihove potrebe na prvom mjestu, pa tako ni u jednom trenutku nije bilo dvojbi o tome hoćemo li od 1. siječnja 2024. kada na snagu stupa nova porezna reforma i ukida se prirez na dohodak, povećavati poreze bez obzira na to što ćemo u proračunu izgubiti više oko 1,6 milijuna eura, odnosno 12 milijuna kuna“, kaže gradonačelnik Ivanović. Dodaje kako se od 2013. godine za roditelje nije podizala cijena vrtića.

„Kontinuirano radimo na povećanju kapaciteta vrtića uz nadogradnju postojećih vrtića, a u 2024. krećemo s izradom dokumentacije za još jedan novi objekt koji će moći primiti 200 djece“, kaže Ivanović. Sada je u 11 područnih objekata organizirana skrb za 785 djece, a Grad Kaštela, osim sufinanciranja njihovog boravka, sufinancira i boravak još 815 djece u privatnim i vjerskim vrtićima te u obrtima za čuvanje djece.

„U lipnju 2023. godine sufinanciranje je podignuto sa 199 eura na 225 eura za djecu u vrtićima, a za djecu u obrtima za čuvanje djece sa 146 eura na 175 eura. Međutim, prije koji dan, na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća u ovoj godini, predloženo je da Grad 10-satni jaslički program sufinancira u iznosu od 310 eura za svako dijete, 10- satni vrtićki program u iznosu od 272 eura te 6-satni vrtićki program u iznosu od 175 eura. Djecu u obrtima za čuvanje djece predloženo financiranje bi iznosilo 185 eura“, ističe gradonačelnik Ivanović. Dodaje da Grad Kaštela sa 75 posto ekonomske cijene sufinancira vrtić i za djecu koja imaju prebivalište u Kaštelima, pohađaju vrtić na području Trogira, Solina ili Splita, a od iduće godine taj se iznos povećava na 80 posto utvrđene ekonomske cijene, a usluga se proširuje i na općinu Primorski Dolac. Pozitivne demografske mjere obuhvaćaju novčanu pomoć za opremu svakog novorođenog djeteta od 133 eura za prvo do 664 eura za četvrto i svako daljnje dijete. Obitelji s četvero ili više malodobne djece imaju pravo na jednokratnu novčana pomoć u iznosu od 664,00 € jednom u kalendarskoj godini na temelju podnesenog zahtjeva ako su korisnici dječjeg doplatka.

Grad dodjeljuje novčanu potporu roditeljima djece od 1 do 3 godine života u visini od 66,36 eura mjesečno za treće i svako slijedeće dijete u obitelji. Iz Proračuna Grada Kaštela u 2023. godini isplaćeno je oko 85.000 eura za ovo vrstu potpore. Uz to, Grad svake godine financira nabavu radnih materijala za osnovnoškolce u Kaštelima, a u ovoj godini taj iznos je bio od oko 310.000 eura. Sufinancira se produženi boravak djece u OŠ Bijaći u iznosu od 54 eura za svako dijete čime se želi olakšati roditeljima u financijskom opterećenju. Riječ je o 80-ak učenika 1., 2. i 3. razreda.

Grad oko 4.000 eura godišnje izdvaja za produženi boravak osnovnoškolaca iz Kaštela u školama koje s nalaze u drugim jedinicama lokalnih samouprava. Za 19 učenika u četiri osnovne škole kojima je potreban pomoćnik u nastavi, Grad je osigurao sufinanciranje od oko 136.000 eura.

Isto tako, u suradnji s udrugom „Naša dica“ u iznosu od 105.000 eura sufinanciraju se asistenti u dječjim vrtićima za 21 dijete s teškoćama. „Itekako smo svjesni koliki su troškovi života te smo nastojali maksimalno olakšati roditeljima svih dobnih skupina pa je tako u 2023. godini Grad Kaštela je povećao iznose učeničkih stipendija sa 66 eura na 90 eura te studentske stipendije sa 133 eura na 160 eura mjesečno kroz 10 mjeseci.

Ukupno će biti dodijeljeno 70 stipendija za uspjeh u školi/fakultetu te 70 stipendija prema socijalnom statusu, a u iznosu od 265 eura Grad sufinancira putne troškove studentima koji sudjeluju u Erasmus + programima“, ističe gradonačelnik Ivanović. Izuzev učenika srednjih škola i studenata sufinanciran prijevoz ostvaruju roditelji poginulih branitelja Domovinskog rata, dobrovoljni darivatelji krvi, invalidne osobe sa 100 % invalidnosti i osobe s mentalnim oštećenjima zdravlja i oduzetom poslovnom sposobnošću, osobe s invaliditetom – gluhe i nagluhe, slijepe, oboljele od multiple skleroze, roditelji i djeca s posebnim potrebama te osobe starije od 65 godina, beskućnici. Tridesetak socijalno najugroženijih osoba svakodnevno ima pomoć prehrane u pučkoj kuhinji, a ova se mjera provodi u suradnji s DV Kaštela i udrugom Sv. Jeronim. Također u suradnji s udrugom Sv. Jeronim, u prihvatilištu za beskućnike zbrinuto je deset korisnika, a organizirana je pomoć starijim i nemoćnim osobama u podmirivanju osnovnih životnih potreba. Tu je i niz dugih socijalnih mjera kao što je program dnevni boravak za djecu iz socijalno ugroženih obitelji koja se provodi s Dječjim domom „Miljenko i Dobrila“ i u sklopu koje Grad financira sociologa – psihologa u iznosu od oko 10.000 eura.

„Ne želimo da se itko osjeća isključenim i zanemarenim. Uostalom, mi smo ovdje zbog njih“, ističe gradonačelnik. Zato, svake godine Grad dodjeljuje božićnice umirovljenicima s mirovinom do 470 eura, nezaposlenima, socijalno ugroženim građanima korisnicima zajamčenih minimalnih naknada, roditeljima poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata te korisnicima prihvatilišta za beskućnike. Pomoć za stanovanje namijenjena je samcima i obiteljima korisnicima zajamčene minimalne naknade, a u suradnji s Crvenim križem Grad organizira pomoć za prijevoz invalidnih osoba. S ciljem skraćivanja vremena za liste čekanja za pretragom UZV dijagnostike Grad Kaštela u suradnji s Domom Zdravlja financira isplatu naknade doktoru radiologu koji dolazi dva puta tjedno u radiološku ambulantu.

Ovo je samo mali broj mjera prema korisnicima, ističe gradonačelnik Ivanović jer grad pomaže i udruge, vjerske zajednice, škole, vatrogasce, gorsku službu spašavanja te crveni križ, jednokratne i novčane pomoći za materijalno ugrožene i bolesne, a oni mogu podnijeti jednom godišnje zahtjev gradonačelniku. Novčana pomoć se isplaćuje u maksimalnom iznosu do 663 eura u pravilu jedanput godišnje. Iz Proračuna Grada Kaštela u 2023. godini isplaćeno je oko 50.000,00 eura za ovo vrstu pomoći.

Za financiranje programa i projekata udruga u kulturi u 2023. godini izdvojeno je 233.000 eura, za programe i projekte u tehničkoj kulturi 46.000 eura, za financiranje programa i projekata udruga u socijalnoj skrbi i zdravstvenoj zaštiti izdvojeno je 270.000 eura, od čega je 108.900 eura za udruge proizašle iz Domovinskog rata. Za financiranje programa i projekata sportskih udruga u 2023. godini izdvojeno je 147.000 eura.

U prošloj godini financiranje zajednice športskih udruga podignuto je za 133.000 eura. Ukupno financiranje u 2023. godini iznosi 902.600 eura, a zadnjoj ovogodišnjoj sjednici Gradskog vijeća predloženo je novo povećanje sufinanciranja od strane Grada za 30.000 eura za financiranje liječničkih pregleda sportaša. Za financiranje programa i projekata ostalih udruga građana u 2023. godini izdvojeno je 108.000 eura, a za financiranje programa i projekata vjerskih zajednica 83.000 eura. Unatoč smanjenju proračunskih prihoda zbog ukidanja prireza, sve ove mjere nastavit će se u idućoj godini, kaže Ivanović zahvaljujući svom timu u gradskoj upravi, bez kojih, kaže, sve ovo ne bi bilo moguće uspješno provoditi.

izvor: slobodnadalmacija.hr