Početna Kolumna KAKO SE MIJENJA NARATIV – UKRAJINA OD POBJEDNICE POSTALA PORAŽENA U RATU?

KAKO SE MIJENJA NARATIV – UKRAJINA OD POBJEDNICE POSTALA PORAŽENA U RATU?

175
UDIO

LOKALNO, NACIONALNO, GLOBALNO

KAKO SE MIJENJA NARATIV – UKRAJINA OD POBJEDNICE POSTALA PORAŽENA U RATU?

Slučaj s ratom u Ukrajini primjer je kako mediji kreiraju narativ.

Narativ je bio da Ukrajina može dobiti ovaj rat. I svi su povjerovali u to, prvenstveno sami Ukrajinci. Sve do nedavno se nabrijavalo, uvjeravalo cijeli svijet da Ukrajina može pobijediti Rusiju, i svi su povjerovali u tu bajku. Iako nisu stvoreni preduvjeti za to! Pa Ukrajina nije dobila ni podršku u zraku, a nedavno je izašao podatak da je Sjeverna Koreja više pomogla Rusiji nego cijela Europska Unija!

I sad su se zapadni mediji sjetili da Ukrajina možda ne može dobiti ovaj rat. Zašto je Zapad zakazao u slanju vojne pomoći? Iako su mediji stalno nabrajali koliko Ukrajina dobija pomoći, ispada da je to taman dovoljno za preživljavanje. A to je definitivni poraz Zapada, jer ispada da ne može pomoći jednoj zemlji da otjera agresora izvan svojih granica.

SAD kalkulira, Orban opstruira

I onda odjednom ne ide, ni naprijed ni nazad. Ovako bi moglo još godinama, natezanje po toj nesretnoj liniji u Donbasu.  Nakon svog tog nabrijavanja, primanja Zelenskog, pljeskanja, pomoć je stala. I što sad, stotine milijardi eura bačeno je u vjetar? Biden je odobrio 200 milijuna dolara, a Ukrajina dnevno troši 100 milijuna.

Ali je Zastupnički dom nesmetano otišao na praznike i odgodio odluku o proračunu, a Zelenskog je dočekao Orban koji ni po čemu ne pripada EU, i jedini od 27 država ulaže veto na vojnu pomoć.

Pravi razlog „umora“

Amerika je ostvarila svoje strateške ciljeve – proširen je NATO, Rusija je oslabljena za išta drugo osim da održava ovaj besmisleni rat. SAD je ostvario svoj strateški cilj, ali ne može direktno reći da se povlači – već kalkulira, oteže s vojnom pomoći. Narativ se promijenio od „Rusija mora biti poražena“, već da se „Putinu ne smije dozvoliti velika pobjeda“ – to je drastična promjena stava. I kako će oni to dozirati da Ukrajina ne izgubi, a Rusija ne pobijedi? Koliko će to trajati

Doista, zapadni političari su se umorili, a vojnici u rovovima nisu? Ne, nego su se umorili briselski birokrati sa plaćama od nekoliko tisuća eura.

Tragedija Marinijke

Još jedan grad koji izgleda kao mjesečeva površina. Potpuno je sravnjen sa zemljom, i sad je kao vijest da su ga Rusi osvojili? Oni to ozbiljno?

I tako naprijed-nazad, osvajanje mrtvih gradova, pa okupiranje, pa ubijanje novog grada i tako u nedogled u ovom tragičnom imperijalnom ratu koji je izašao iz smrtonosne radionice Vladimira Putina.

Višedesetljetna trauma

Mi se nismo oporavili od rata od prije 30 godina koji je bio u puno manjim gabaritima nego ovaj rat. A sad možemo zamisliti kolika će trauma biti ovaj rat, koliko će desetljeća trajati oporavak. Svaka obitelj zahvaćena ratom proživljavat će vlastite traume, one će biti aktualne na individualnoj, lokalnoj, nacionalnoj razini. Cijele generacije su uništene, osakaćene, mentalno, fizički, psihički demolirane. Stotine tisuća stravičnih ispovijesti o smrti, razaranju, silovanju i zlostavljanju. Jer nitko nije mogao zaustaviti jednog mentalnog bolesnika koji se razbolio od preduge vladavine.

A tragedija je da će u međuvremenu će početi (i završiti) još  ratova. I to tužna priča o ljudskom postojanju koje nikad ne izlazi iz začaranog traumatskog kruga.

 

Katarina Baričić

Profesorica hrvatskog i engleskog, turistički vodič, sudski tumač, predavač na Erasmus seminarima za profesore, te autor na lokalnim portalima Solin live, Dalmatinski list i Kaštela.com