Početna Hrvatska METEOROLOG UPOZORAVA ‘Potkraj vikenda u Hrvatsku stiže prava zima’

METEOROLOG UPOZORAVA ‘Potkraj vikenda u Hrvatsku stiže prava zima’

178
UDIO

Velik dio Europe pogodile su ekstremne hladnoće i snažne oluje. Najniže temperature zabilježene se u nordijskim zemljama, na Baltiku i u Rusiji. Ponegdje su se spustile ispod -40 °C. Istodobno, jug Velike Britanije i sjeverozapad Francuske pogodila je jaka oluja, uz snažne vjetrove i bujične poplave. Val hladnoće stiže i u našu zemlju. Prava zima očekuje se potkraj vikenda.

Ledena noć na sjeveru Švedske. Živa u termometru spustila se na -43,6 °C. Najniža je to temperatura u posljednjih 25 godina. Smrzavaju se i oni koji su na hladnoću naviknuli.

I na ‘toplijem jugu’ nikomu nije svejedno. Vjetar koji puše, pojačava osjećaj hladnoće.

– Sutra su najavili -13 °C. Osjećaj bi mogao biti kao da je oko -20. Ne znam. Kažu da nema lošeg vremena, samo loše odjeće, kaže Matea Kuna, Hrvatica u Švedskoj.

Slaba je to utjeha stotinama koje su ostale zarobljene na autocesti. Punih 20 sati čekala se pomoć.

Debeli minusi i u susjednoj Finskoj. Policija javlja da su pronašli tijelo djeteta koje je s majkom poginulo u lavini.

Borba s mećavom i u Danskoj. Građani pozvani da ostanu kod kuće, promet u blokadi. Kroz visoke nanose snijega jedva se probijaju i vozila hitne pomoći.

– Ovakvo vrijeme i tako mnogo pacijenata znači da su pred nama dva veoma izazovna dana, kaže djelatnik danske hitne pomoći Thorbjorn Grofte.

Ekstremna hladnoća i u glavnom gradu Rusije. S -27 °C Moskva bilježi najhladniju zimu u posljednje 74 godine.

Nije dobro na zapadu Europe gdje probleme stvara jaka oluja. U Engleskoj je poginuo vozač nakon što mu je na automobil palo drvo. Poplavljena su brojna mjesta na sjeveru Francuske. Ni u Njemačkoj se ne gase pumpe za vodu.

U Hrvatskoj još toplo, ne zadugo

A građani u Splitu uživaju u moru, temperatura i mora i zraka je 15 °C.

No ne zadugo. Zima se vraća već sljedeći tjedan.

– Od nedjelje, pogotovo sljedeći tjedan niža temperatura zraka, hladnoća, pri tome i snijeg. Već u nedjelju u gorju, zatim i u nizinama, a početkom novoga tjedna će vjerojatno još povremeno lepršati pahulje, no mislim da će veći dio tjedna biti suho, hladno, najavljuje Zoran Vakula, meteorolog HRT-a.

Pa iskoristite ovo vrijeme dok možete. Jer u proljeću usred zime možemo uživati još samo sutra.