Početna Hrvatska TKOJE NAJVIŠE IZGUBIO ZBOG OVAKVOG IZBORNOG SUSTAVA, ILI MISKALKULACIJA STRANKE MOŽEMO

TKOJE NAJVIŠE IZGUBIO ZBOG OVAKVOG IZBORNOG SUSTAVA, ILI MISKALKULACIJA STRANKE MOŽEMO

52
UDIO

LOKALNO, NACIONALNO, GLOBALNO

MISKALKULACIJA STRANKE MOŽEMO, ILI TKO JE NAJVIŠE IZGUBIO ZBOG IZBORNOG SUSTAVA

Svi znaju da je izborni sustav nepravedno skrojen. Sve ono ispod 5 % propada, ide većim strankama, glasovi su bačeni u vjetar. A glasače je ionako teško natjerati da glasaju, pa još saznaju da im je propao glas. Ili da su glasali protiv HDZ-a, a glas otišao baš njima. To je frustrirajuće.

Sustav diskriminira male, pogoduje velikima

Nevjerojatno je da Fokusu treba skoro 50 tisuća glasova za jedan mandat, a HDZ-u samo 11. Možemo treba 19 000, skoro dvostruko više nego HDZ. Zato su u više županija potratili glasove jer nemaju 5 posto. Ali izborni sustav je tako skrojen, nepravedno prema malim strankama, a pogoduje velikima.

Prije izbora Možemo je odlučio sudbinu izbora, a nakon izbora to čini Most.

Naime, donoseći odluku da neće s SDP-om, oni su zacementirali 4 godine vlasti u Hrvatskoj. Njihova odluka ne može im se zamjeriti, jer tko bi išao s ovakvim SDP-om (kao što se analitičar Puhovski slikovito izrazio, to bi bila koalicija mrtvaca i novorođenčeta), ali te odluke jednostavno dovode HDZ na vlast.

Netko se potrudio da izračuna koliko točno je lijevi blok izgubio svojim odlukom da ne ide zajedno. Pod pretpostavkom da bi dobili isto glasova u koaliciji kao i odvojeno, dobili bi čak 7 mandata više nego što su osvojile odvojeno. Točnije, 3 mandata bi uzeli HDZ-u, a 4 DP-u.

D’Hondtova metoda drugačije tretira okrupnjene glasove od onih rasutih, i to određuje tko će doći na vlast. I tko će imati moć da piše poruke cijeloj mreži vladajućih i odlučuje gdje će ići državni novac.

Nevjerojatno, ali uz koaliciju SDP-a i Možemo, rezultat bi bio gotovo izjednačen: imali bi 60 mandata, a HDZ zajedno za DP-om samo 68 mandata.

To su brojke za alternativnu stvarnost. Problem je što je prilika za popravni tek za 4 godine. A do tada tko živ, a tko mrtav. Od stranaka.

Saboteri anti-HDZ koalicije

Kao zaključak možemo reći da je Možemo pomogao HDZ-u prije izbora, a Most poslije izbora. Možemo ne koalirajući s ostatkom ljevice, što je jedini način da sruše HDZ, a Most sabotirajući anti-HDZ koaliciju. Tako da sve one priče da treba srušiti HDZ padaju u vodu, jer se čini da nitko zapravo ne želi srušiti HDZ. SDP svojom nesposobnošću i ustrajući na antiliderskim vođama prvi ne želi srušiti HDZ-

A građani opet nisu dobili što žele: ukupno je više glasova bilo za ljevicu, nego za HDZ. Ali HDZ će najvjerojatnije sklopiti vladu, i to je naša politička stvarnost. Novih 30 smijenjenih ministara, nove stotine poruka neke Josipe Rimac koje će iscuriti u javnost.

Oprorbene predstave rušenja vlade

Samo da oporba opet svaki tjedan ne bude izvodila istu predstavu: da pokušava srušiti vladu. Jer ako je i sruši, sigurno neće znati kako složiti vlast. Osramotit će se kao i oporba u Srbiji.

The show must go on…

 

 

 

Katarina Baričić

Profesorica hrvatskog i engleskog, turistički vodič, sudski tumač, predavač na Erasmus seminarima za profesore, te autor na lokalnim portalima Solin live, Dalmatinski list i Kaštela.com