Početna Hrvatska Dalmatinska ‘tvornica smeća‘ u Lećevici opasno visi

Dalmatinska ‘tvornica smeća‘ u Lećevici opasno visi

61
UDIO
Foto: Nikola Vilić/Cropix

Ovih dana navršit će se pola godine od kako traje “pregled zahtjeva za provedbu postupka procjene utjecaja na okoliš Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici”.

Tako glasi odgovor Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja na naše pitanje u kojoj je fazi postupak rješavanja nove studije utjecaja na okoliš “tvornice smeća” kod Lećevice koju je županijska tvrtka “Regionalni centar čistog okoliša” (RCČO), 30. studenoga prošle godine predala resornom ministarstvu.

UVJET EUROPSKE KOMISIJE

Kao što je Slobodna Dalmacija već pisala, Europska komisija je realizaciju projekta na Šilovića docima u Kladnjicama uvjetovala upravo izradom nove studije, pa je stoga RCČO naručio dokument koji mu je za iznos od 26.560 eura izradila zagrebačka tvrtka “Hudec Plan”.

– Ako se utvrdi da zahtjev sadrži sve propisane podatke i dokaze sukladno propisima, na internetskim stranicama Ministarstva bit će objavljena informacija o zahtjevu.

Ako se utvrdi da zahtjev nije podnesen na propisani način i s propisanim sadržajem, nositelj zahvata bit će pozvan zaključkom da zahtjev dopuni – kazali su također iz Ministarstva.

Nisu, međutim, precizirali zašto im treba toliko vremena da spis bude uopće dodijeljen nekom od službenika koji će pregledom utvrditi sadrži li studija sve što se traži za daljnju proceduru ili će možda morati na “doradu”.

Za usporedbu, to bi bilo kao kad podnesete zahtjev za ishođenje građevinske dozvole, a onda vas službenik pozove i priopći vam koje sve suglasnosti ili isprave nedostaju u spisu. Kada se spis kompletira, kreće obrada glavnog projekta i priloženih dokumenata na kojima vaša dozvola pada ili prolazi i za to postoji zakonom određeni rok.

Iz odgovora koji su nam poslali iz zagrebačkog sjedišta resorne administracije iščitavamo da je zahtjev RČCO-a zapravo na čekanju, jer u suprotnom ni jednom službeniku ne bi trebalo gotovo pola godine da pregleda ispunjava li studija sve elemente, nazovimo ih “papirima”, propisane zakonom.

ODLUKA NA MINISTARSTVU

Jer, tek nakon toga slijedi najvažniji dio posla, a to je ocjena sadržaja ključnog dokumenta, koju ne daje nikakav referent nego za tu priliku formirano savjetodavno stručno povjerenstvo. Članove povjerenstva imenuje Ministarstvo iz redova stručnjaka, predstavnika tijela određenih posebnim propisom, predstavnika županijskih i lokalnih vlasti, kao i ministarstava.

Povjerenstvo radi na sjednicama (ali dolazi i na lokaciju), daje prijedlog za upućivanje studije na javnu raspravu i na kraju donosi mišljenje o prihvatljivosti zahvata. Ministarstvo je, međutim, nadležno da razmotri sve te prijedloge povjerenstva i donese rješenje o prihvatljivosti zahvata za okoliš. U praksi to znači – daje zeleno ili crveno svjetlo projektu kod Lećevice.

Dosadašnja iskustva su pokazala, rekli su nam u RCČO-u, da taj postupak traje oko godinu dana. I tu smo stigli do rokova koji su za županijsku “tvornicu otpada” od presudnog značaja. Da se ne zaboravi, kao i za zatvaranje splitskog Karepovca.

Budući da je probni rad Centra planiran za 2026. godinu, upitnim se čini ispunjavanje tog roka, makar iz RČCO-a naglašavaju da su “radovi na prvoj fazi projekta u tijeku”. Na samoj lokaciji odvijaju se završni radovi na uređenju upravno-servisne zone odnosno servisne zgrade, portirnice i upravne zgrade.

Izgrađene su i odlagališne plohe koje su dio prve faze realizacije projekta. Iz Centra, međutim, pri tom ne navode da sva ta milijunska gradnja može pasti u vodu, ako se ne bude uklapala u novu studiju. A o tome odluku ne donosi RCČO iz kojeg naglašavaju da će se projektom kod Lećevice riješiti problem gospodarenja otpadom u Splitsko-dalmatinskoj županiji za razdoblje od idućih 30 godina.

PREISPITIVANJE TROŠKOVNIKA

Projekt na krševitoj zaravni, podsjetimo, sufinancira se bespovratnim sredstvima EU-a iz Kohezijskog fonda u iznosu od 42,8 milijuna eura što je 71 posto ukupno prihvatljivih troškova koji iznose 60 milijuna eura. Otud pravo Europskoj komisiji da postavlja uvjete, pa i onaj o novoj studiji.

Da ne bude zabune, ukupna procjena vrijednosti projekta je 81 milijun eura, dok su ukupni prihvatljivi troškovi, oni koji ulaze u “obračun” za sufinanciranje iz blagajne u Bruxellesu, 60 milijuna eura.

U financiranju sudjeluju i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sa 11,5 milijuna eura, Županija splitsko-dalmatinska sa šest milijuna eura, te Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a s 1,3 milijuna eura.

Neuspjeh realizacije projekta u Lećevici i u novom zacrtanom roku (2026.) bio bi, dakle, skup promašaj.

izvor: slobodnadalmacija.hr