Početna Nekategorizirano Uskoro bežično punjenje mobitela

Uskoro bežično punjenje mobitela

1050
UDIO

Za koju godinu više se nitko neće morati brinuti oko toga ima li punjač za napuniti prazni mobitel jer će se oni moći puniti i bez žica, pišu mediji a prenosi Hina. Bezična struja nije novi koncept, nju je javno demonstrirao još prije sto godina Nikola Tesla, ali je ostala izvan komercijalne uporabe. Sada bi se to trebalo promijeniti, najavljuju iz kompanije WiTricity.
 
“Izvršit ćemo prijenos struje bez kakve žice”, kazala je Katie Hall, jedna od šefica u WiTricityju, za CNN. “Uopće ne mogu zamisliti koliko će nam se životi tada promijeniti”. Tim profesora s MIT-a razvio je “rezonantni prijenos energije” gdje se prijenos ostvaruje uz pomoć predajne i prijemne zavojnice koje su rezonantne na istoj frekvenciji. Skupina s MIT-a prva je uspjela tu tehniku demonstrirati 2007. što je dovelo do formiranja WiTricityja. Otad, kompanija je vodila nekoliko javnih demonstracija u kojima je koristila tehnologiju kako bi bežično napunila uređaje, primjerice mobilne telefone.
 
WiTricity i druge kompanije koje proizvode sličnu tehnologiju još uvijek pokušavaju naći učinkovit način za prijenos struje na većim razdaljinama. Bežični prijenos energije mogao bi vrlo brzo zamijeniti svijet kablova kada bi se problem prijenosa struje na većim distancama mogao lako premostiti. To ne samo da bi oslobodilo prostore mrskih kablova već bi i potencijalno moglo smanjiti onečišćenje.
 
I druge kompanije razvijaju bežični prijenos. Tako je Toyota u veljači najavila da je počela testirati bežičnu postaju za punjenje hibridnih automobila na kojoj bi se vozilo punilo na način da se zaustavi iznad punjača koji bi se nalazio na tlu.
 
IZVOR: poslovni.hr