Početna Nekategorizirano Klaus upozorava

Klaus upozorava

642
UDIO

KUTINA – Petrokemija iščekuje odluku o strateškom partneru. Sindikat energetike, kemije i nemetala upozorava da je u tešku situaciju dovedena zbog stanja u poljoprivredi i visoke cijene plina koji plaća. Od Vlade traže da utječe na smanjenje cijene plina, u suprotnom spremni su na daljnje akcije, rekao je za Media servis sindikalni povjerenik Željko Klaus.
“Tamo negdje iza 24. ožujka kad će biti jasno želi li netko od strateških partnera imati posla s Petrokemijom ili ne želi. O tome puno toga ovisi. Pokaže li se da nitko ne želi pod ovim uvjetima ući u Petrokemiju jer i strateški partneri ne žele ući zbog ovakvih uvjeta poslovanja, tada ćemo biti prisiljeni na ozbiljne industrijske i sindikalne akcije, a mi u Kutini to znamo raditi i ne šalimo se kad tako nešto krenemo raditi”, kaže Klaus.
Iz Petrokemije su prekjučer na adrese predsjednika države i Vlade, ministara gospodarstva, financija, poljoprivrede i branitelja, Uprave i Nadzornog odbora upućeni zaključci u srijedu održanog skupa 1.200 radnika. Zabrinuti za sudbinu tvornice, jer u postupku privatizacije nije pristigla ni jedna obvezujuća ponuda strateškog partnera, radnici su, predvođeni sindikatima i udrugom branitelja, osudili “pokušaj uništavanja proizvodnje mineralnih gnojiva u Hrvatskoj”, a dosadašnje pokušaje rješavanja tog problema proglasili “neprihvatljivim i neprijateljskim”.
U zaključcima se tvrdi da problemi Petrokemije nisu radnici, radnička prava, plaće, sindikati ni branitelji, nego neriješene cijene plina i njegova transporta, uništena domaća poljoprivreda, ucjene banaka i fondova, te neodgovorni vlasnici i nekompetentna Uprava. Od Vlade je zatraženo hitno smanjenje cijene plina za stratešku proizvodnju mineralnih gnojiva, rekonstrukcija Uprave, smanjenje PDV-a na mineralna gnojiva te energičan otpor ucjenama banaka i fondova.
Iako nije stigla nijedna obvezujuća ponuda, kao kandidati za preuzimanje Petrokemije figuriraju češki Agrofert, mađarski Bige holding i austrijski Borealis
 
IZVOR: SEEBIZ.EU