Početna Nekategorizirano Afera Brodosplit – sud odbacio optužbe

Afera Brodosplit – sud odbacio optužbe

575
UDIO

NA ŽUPANIJSKOM sudu u Splitu danas je izrečena presuda optuženima za zloporabu položaja i ovlasti, kojima je Brodosplit oštećen za 4,7 milijuna dolara, te za pranje tog novca.
 
Maček i sedam optuženih oslobođeni su optužbi za pranje novca u aferi Brodosplit!
 
Trojica – Drago Maček, koji je 2005. i 2006. godine zastupao njemačkog naručitelja četiriju tankera, tvrtku Wessels; tadašnji direktor Brodosplita Goran Vukasović te komercijalist u brodogradilištu Ante Luetić optuženi su za kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti a Maček i za poticanje na ta djela.
 
Za pranje novca optužena su sva osmorica – uz Mačeka, Vukasovića i Leutića, to su Mate Tramontana, Ivica Donkov, Ivan Cesarac, Danijel Nikolić i Hrvoje Matovinović.
 
Suđenje je počelo u studenom 2012. godine. Tijekom više od 16 mjeseci trajanja postupka na Županijskom sudu u Splitu saslušano je pedesetak svjedoka.
 
Afera „Brodosplit“ otkrivena je 2006. godine kada je iz Austrije stiglo upozorenje o pranju novca u Brodosplitu.
 
Tužiteljica Marina Matušan je u završnoj riječi zatražila osuđujuću presudu za Dragu Mačeka, brokera Iceberga, bivšeg direktora Brodosplita Gorana Vukasovića, financijskog direktora Antu Luetića, direktora Brodotrogira Matea Tramontanu te još četvoricu.
 
Training ship koncept izmišljen da se opravda isplata novca iz Brodosplita
 
Matušan smatra da je training ship koncept, kojim je pravdana isplata iz Brodosplita, tek fikcija i da nikada nije ni bilo predviđeno da se na četiri tankera građena za Wesselsa bilo što slično napravi. Na prva dva broda nisu rađene nikakve modifikacije temeljem koncepta za izučavanje kadeta. Tek su na posljednja dva broda iz serije u Brodosplitu nešto napravili, ali riječ je o minimalnim modifikacijama, tek povećanom broju kabina za posadu.
 
Matušan se pozvala i na nalaz Porezne uprave koja je odrezala kaznu Brodosplitu zbog posla s Wesselsom i na nalaz Financijske inspekcije koja je također utvrdila nepravilnosti. Ugovori s Tramontanom i ostalom četvoricom optuženika, koji su navodno izrađivali training ship koncept, antidatirani su i načinjeni kako bi se nekako opravdalo izvlačenje novca iz Brodosplita, kazala je Matušan.
 
Sadržaj bitniji od forme
 
Podsjetila je i kako je postupak pokrenut nakon što je Austrija zatražila provjeru sumnjivog traga novca iz Brodosplita te kako je Njemačka otvorila pretkazneni postupak protiv sudionika ove afere.
 
I dalje je ostala na tome da je Brodosplit imao i povoljnije ponude za gradnju tankera, i to od Marinvesta za 500 tisuća dolara po brodu te od Scorpia, dva milijuna dolara. Zastupnici ta dva brodara, uključujući i Larsa Mossberga, vlasnika Marinvesta, naveli su tijekom istrage da nisu dali formalne ponude, no Matušan smatra da nije bitna forma, nego sadržaj. To je uostalom manje bitno, jer se optuženici terete za izvlačenje novca, a ne sklapanje štetnog ugovora.
 
Na brodovima za Wesselsa Brodosplit izgubio 300 milijuna kuna
 
Premda su se Vukasović i Luetić hvalili kako su u ugovore s Wesselsom ugradili zaštitne klauzule kojima se trebalo anulirati negativno kretanje cijena čelika, brodovi su izgrađeni s gubitkom od 300 milijuna kuna. Bivši direktori tvrde inače da se to ne bi dogodilo da nisu smijenjeni nakon izbijanja afere. Wessels je svoje brodove prodao, neke i prije no što su napustili splitski škver pa Državno odvjetništvo i u tome vidi detalj u prilog tezi da je cijeli posao bio zamišljen da se izvuče novac koji je u Brodosplit stigao od kreditora posla Bremer Landesbank. U Splitu se nije dugo zadržao, već je preko Cipra uplaćen na račun tvrtke McArthur u Volksbanci u Grazu. Drago Maček bio je ovlašten za raspolaganje računom.
 
Presuda će biti vrlo zanimljiva jer splitska policija svojedobno nije pronašla nikakve elemente kaznenog djela, a kada smo o tome 2010. godine pitali bivšeg ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka rekao nam je da su izvještaji s terena proturječni i da još nisu zaključili je li policija opstruirala istragu. 
 
IZVOR: INDEX.HR