Početna Nekategorizirano Misterij nestanka automobila

Misterij nestanka automobila

677
UDIO

Prema važećoj odluci, pravo na cjelodnevno korištenje službenih auta imaju samo župan i njegovi zamjenici, no kako onda protumačiti činjenicu da na službenom parkingu Županije u Rijeci u poslijepodnevnim satima više nema niti jednog automobila.
Hrvatska javnost je zbog nedavnih afera s nabavkom skupih službenih jurilica za obnašatelje raznih razina vlasti postala vrlo osjetljiva na to pitanje, no i dalje se korištenje službenih automobila zlorabi. Novi list tako donosi priču o misterioznom nestanku automobila u popodnevnim satima na službenom parkingu Županije u Rijeci, mada pravo na cjelodnevno korištenje automobila imaju samo župan i njegovi zamjenici. 
 
Naime, kako piše taj list, na parkiralištima Primorsko-goranske županije u Zanonovoj ulici i Slogin kuli, u jutarnjim satima kada zaposlenici Primorsko-goranske županije dolaze na posao oba su parkirališta zakrčena službenim automobilima. No, kada zasvira sirena koja označava kraj radnog vremena, parkirališta se u potpunosti isprazne. 
 
Iz Županije su novinarima odgovorili da uprava Primorsko-goranske županije ima na korištenju 17 službenih automobila od čega: 1 automobil više srednje klase, 16 automobila srednje klase. Radi se o automobilima marke Renault, Volkswagen i Škoda. Prosječna starost vozila je šest godina. Prema Odluci o korištenju osobnih automobila u vlasništvu PGŽ pravo na cjelodnevno raspolaganje automobilom imaju župan i zamjenici župana. Zaposlenici koriste automobile za službene potrebe, kada po nalogu i /ili za potrebe Županije obavljaju posao iz djelokruga rada. Za vrijeme korištenja službenog automobila korisnici su dužni voditi evidenciju o izvršenim radnjama i prijeđenim kilometrima u putnom listu kojim je zaduženo svako pojedino vozilo. Ukupni prosječni godišnji trošak održavanja po službenom automobilu iznosi 6.760 kuna, dok je prosječni godišnji trošak goriva po službenom automobilu 8.700 kuna, navela je u odgovoru na upit voditeljica Kabineta župana Ermina Duraj. 
 
Drugim riječima, odluka župana Zlatka Komadine o korištenju službenih vozila se očito ne poštuje, jer bi prema njoj na parkingu popodne trebalo nedostajati samo tri vozila. Moglo bi se tu naći posla za institucije pravne države koje bi trebalo zanimati kako se troši novac poreznih obveznika, zaključuje Novi list. 
 
IZVOR: Novi list|Danas.hr|D.D.