Početna Nekategorizirano Otkriven planet sličan Zemlji

Otkriven planet sličan Zemlji

890
UDIO

Znanstvenik NASA-e navodno je otkrio prvi planet koji je velik poput Zemlje, a nalazi se u zoni pogodnoj za život. Otkriće se pripisuje Thomasu Barclayju iz istraživačkog centra Ames, no detalji će biti objavljeni tek kasnije ovaj tjedan. 
Podatke je prikupio teleskop Kepler kojem su nedavno pripisali otkriće čak 715 novih planeta, a vjerojatno će se to povećati za još nekoliko tisuća.
Još se ne zna puno toga o novom planetu, a kako prenosi Discovery, planet je u sustavu od pet planeta, promjer mu je 1,1 puta veći od Zemlje te orbitira oko M1 zvijezde, koja je tamnija od našeg Sunca. Nalazi se unutar nastanjive zone, gdje bi na površini moglo biti i tekuće vode. 
Potraga za planetima trenutno se oslanja na opažanje prolaska planeta ispred njihove zvijezde, no nova letjelica u budućnosti bi mogla fotografirati planete oko zvijezda u našem susjedstvu. Izgleda poput divovskog suncokreta u svemiru i zove se Starshade. Na njenom razvoju radi NASA, a radi se o teleskopu sa sjenilom. Jednom kada se lansira sjenilo bi se odvojilo od rakete i teleskopa te bi se moglo postaviti na željenu poziciju kako bi se rastvorilo i blokiralo svjetlost zvijezda. 
 
IZVOR: 24SATA.HR