Početna Nekategorizirano EU prosječne plaće naspram hrvatskih

EU prosječne plaće naspram hrvatskih

975
UDIO

U Europskoj uniji su minimalne plaće u siječnju 2014. godine značajno varirale, od svega 174 eura u Bugarskoj do 1.921 eura u Luksemburgu, pokazuju podaci Europskog zavoda za statistiku Eurostat objavljeni u veljači.
Eurostat je rangirao zemlje EU u tri grupe prema razini minimalne plaće. Prvu grupu čine zemlje s minimalnom plaćom ispod 500 eura i u njoj se nalaze Bugarska, Rumunjska, Latvija, Litva, Češka Republika, Estonija, Mađarska, Slovačka, Poljska i Hrvatska. 
 
U drugoj grupi, s minimalnom plaćom od 500 do 1.000 eura, nalaze se Portugal, Grčka, Malta, Španjolska i Slovenija, dok treću grupu, s minimalnim plaćama iznad 1.000 eura, čine Velika Britanija, Francuska, Irska, Nizozemska, Belgija i Luksemburg. 
 
Također, treba uzeti u obzir da su plaće u zemljama EU koje nisu članice eurozone (Bugarska, Češka, Hrvatska, Letonija, Litva, Mađarska, Poljska, Rumunjska i Velika Britanija) izražene u eurima, podložne promjenama deviznog tečaja, navodi Eurostat. 
 
Danska, Njemačka, Italija, Cipar, Austrija, Finska i Švedska nisu uključene u obračun, budući da nemaju nacionalne propise o minimalnoj plaći, ili one variraju ovisno o sektoru ili profesiji. 
 
Također, Eurostat je objavio i novu statistiku po kojoj je Hrvatska s prosječnih 8,8 eura troškova rada po satu u 2013. bila osjetno ispod prosjeka EU gdje su oni iznosili 23,7 eura po satu, piše Hina. 
 
Razlike među pojedinim zemljama značajne su i kreću se od 3,7 eura u Bugarskoj do 40,1 eura u Švedskoj, izvijestio je Eurostat čije je izvješće obuhvatilo poduzeća s više od 10 zaposlenih. Troškove rada čine plaće i ostali troškovi, poput doprinosa. 
 
IZVOR: M.P./Hina
UDIO
Prethodni članakŠto smjera Putin
Sljedeći članakHappy Kaštela