Početna Nekategorizirano Kanada zove

Kanada zove

714
UDIO

‘Hrvati, nudimo vam 100.000 radnih mjesta!’
  
Ova priča zvuči doista nevjerojatno, ako ćemo se ravnati po odnosu hrvatskih političara prema javnosti.
Samo dva dana nakon što je na stranicama Slobodne Dalmacije objavljena priča o dvije Hrvatice koje su u Kanadi odlučile pronaći novi život – jedna uspješno, druga neuspješno – na adresu “Slobodne” stigla je reakcija ministra poslova, kvalifikacija, obuke i rada kanadske provincije Alberta, Thomasa Lukaszuka koji se osvrće na problematiku hrvatskih emigranata u ovoj visokorazvijenoj američkoj državi. 
 
Alberta sa svojih 3,3 milijuna stanovnika ima jednu od najbrže rastućih ekonomija u Kanadi s najvećim nalazištima nafte, ali i moćnom poljoprivredom. Izgledalo je kao šala – hrvatskim novinama javlja se ministar s kraja svijeta, i to službenim dopisom, na engleskom i na vrlo dobrom hrvatskom jeziku. 
 
Ne, istina je, Lukaszuk je doista ozbiljan kanadski političar, porijeklom Poljak, koji veoma cijeni hrvatske emigrante, a Kanada jedna od gospodarski najmoćnijih država svijeta, tiha i povučena kad su skandali i ratovi u pitanju, ozbiljna zemlja koja drži do svojeg ugleda i očito prati što drugi, pa čak i mala Dalmacija na drugom kraju svijeta, o njoj misle i pišu. 
 
 
 
‘Sretni smo da inozemne radnike imamo ovdje’
 
Ministar Lukaszuk navodi kako se u njihovim vijestima nedavno pojavila priča o zapošljavanju kovinotokara iz Hrvatske na projektima na sjevernim nalazištima naftnog pijeska Alberte. 
 
“Neka kanadska radnička udruženja ustvrdila su da ovi privremeni radnici zauzimaju poslove na kojima bi Kanađani trebali raditi. I dok još svi fakti vezani za ovaj slučaj nisu rasvijetljeni, nama su zasmetale te izjave. Ustvari, Alberta ima izrazitu potrebu za kvalificiranim inozemnim radnicima. I to za velikim brojem njih. Mi, jednostavno, nemamo dovoljno kanadskih radnika da bismo popunili postojeća radna mjesta u mnogim kvalificiranim zanimanjima.” 
 
Kada poslodavci u Alberti ne mogu na lokalnom području naći ljude koji su im potrebni, posežu za privremenim inozemnim radnicima. U Alberti danas radi gotovo 70 tisuća privremenih radnika iz svih krajeva svijeta – navodi ministar Lukaszuk dodavši kako Alberta s dobrodošlicom dočekuje inozemne radnike i pruža im podršku u širokom opsegu. 
 
“Oni su prijeko potrebna komponenta naše ukupne radne snage i sretni smo da ih ovdje imamo”, ističe. 
 
“Kao ministar odgovoran za rad u Alberti, izuzetno sam nezadovoljan kada dođe do situacija kao što je nedavno uznemirenje oko radnika iz Hrvatske. Ono diskreditira program ključan za albertansko uspješno gospodarstvo i uzrokuje stres kod radnika koji su u dobroj vjeri došli u Albertu izdaleka”. 
 
Mjesto za novu budućnost Hrvata?
 
Niski porezi i povoljna poslovna klima čine Albertu mjestom gdje ljudi mogu pretočiti svoje snove u solidnu budućnost – piše on. 
 
Uloga koju privremeni inozemni radnici imaju u gospodarstvu Alberte jest i ostat će bitna i prijeko potrebna kratkoročna opcija za albertanske poslodavce. Ovdje su potrebne vaše kvalifikacije. Privremeni strani radnici iz Europe i drugih područja mogu biti uvjereni da će biti pošteno tretirani – zaključuje na kraju dopisa ministar Thomas Lukaszuk. Inače, u sljedećih deset godina u Alberti će biti otvoreno više od 400 tisuća radnih mjesta, ali Kanađani će moći popuniti samo 75 posto toga broja. 
 
IZVOR: Slobodnadalmacija.hr