Početna Nekategorizirano Godinama imao djela vrijedna milijune, a platio ih samo 23€!

Godinama imao djela vrijedna milijune, a platio ih samo 23€!

553
UDIO

Talijan iz Torina koji je mirovinu zaradio kao monter u Fiatovoj tvornici automobila, ponosan je na svoj dobar umjetnički ukus i sretan što je godinama živio uz remekdjela Gauguina i Bonnarda koje je kupio za sitan novac.
Umirovljenik koji danas živi na Siciliji, povjerio je talijanskom dnevniku La Stampa da je “vrlo ponosan jer je, iako običan radnik, znao procijeniti i kupiti dva remekdjela ne znajući čija su”.
 
“Sretan sam što sam s njima mogao toliko dugo živjeti”, kazao je 70-godišnjak koji je želio ostati neimenovan kako ne bi postao metom napada jer “previše je novca u igri”. 
 
 
Platna “Voće na stolu ili mrtva priroda s psićem”, Paula Gauguina (1848-1903) iz 1889., te “Žena s dvije fotelje” Pierrea Bonnarda (1867-1947), otkrivena su u srijedu u Rimu i procijenjena na nekoliko milijuna eura. 
 
“Oduvijek sam bio znatiželjan i strastveno sam volio slikarstvo”, povjerio je nekadašnji monter koji je u svoje slobodno vrijeme obilazio tržnice na kojima su studenti likovne akademije prodavali svoje crteže. 
 
“Dvaput na godinu” odlazio je na dražbe talijanske željeznica. Upravo na takvoj dražbi 1975. kupio je za tadašnjih 45.000 lira (23 eura), manje od isklične cijene, dva platna ostavljena u vlaku pošto su bila ukradena 1970. iz kuće bogate obitelji u Londonu, Marks-Kennedy, koja nije imala nasljednika. 
 
“Kupovao sam mnogo, ali srcu su mi prirasla upravo ova dva platna”, povjerio je listu. 
 
Očevu ljubav prema umjetnosti naslijedili su njegovi sinovi. Jedan je na zadnjoj godini Likovne akademije, a drugi studira arhitekturu i upravo je jedan od njih ustanovio da bi slike mogle biti remekdjela. 
 
Obitelj bi slike mogla povjeriti muzeju ili jednu od njih prodati. Ako rimski sud ustanovi da je slike kupio “u dobroj vjeri” ne znajući da su ukradene, 70-godišnjak bi se mogao obogatiti no u svome ih domu neće zadržati: “To je nemoguće”, rekao je.
 
IZVOR: M.P./Hina