Početna Nekategorizirano Tsunami obišao Tihi ocean

Tsunami obišao Tihi ocean

527
UDIO

Novi potres magnitude 6,1 pogodio je u noći na petak sjever Čilea, ali nakon njega nije izdano upozorenje na tsunami, objavio je čileanski seizmološki centar.
 
Nacionalni ured za hitna stanja priopćio je da u tom potresu, koji se dogodio 62 kilometra jugozapadno od Iquiquea, na dubini od 40 kilometara, nije bilo žrtava. 
 
Prijašnji potres izazvao valove od dva metra
 
Nakon potresa u utorak magnitude 8,2 u kojem je poginulo šest ljudi i uništeno je 2.600 kuća, došlo je do tsunamija s valovima preko dva metra. 
 
Animacija u time lapsu pokazuje posljedice snažnog potresa u Čileu te simulira kako se valovi izazvani magnitudom od 8,2 stupnja šire diljem Tihog oceana u vremenu od 30 sati. Iako taj potres nije stvorio razorne valove koji bi uništili sve pred sobom, zastrašujuće izgleda i sam doseg tog ”minitsunamija”. 
 
Nakon njega, potres u srijedu bio je najsnažniji u nizu potresa koji su uslijedili, s magnitudom 7,6. Svi su se potresi dogodili na istom području. 
 
Čile se nalazi u jednom od najtrusnijih područja svijeta. Godine 1960. zemlju je pogodio potres magnitude 9,5 po Richteru, najsnažniji u modernoj povijesti. Prije četiri godine u potresu magnitude 8,8 i pratećem tsunamiju stradalo je 526 ljudi.
 
IZVOR: I.La./ HINA/ wired.com