Početna Nekategorizirano Društvo “Bijaći” u Županiji

Društvo “Bijaći” u Županiji

650
UDIO

Predstavnici kaštelanskog društva za očuvanje povijesne i kulturne baštine “Bijaći” u ponedjeljak su nazočili prijemu u zgradi Županije povodom nadolazeće 30. obljetnice postojanja i aktivnog sudjelovanja u zaštiti kulturne baštine na području Kaštela i šireg područja. Predstavnici su primljeni od strane zamjenika župana Luke Brčića i pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport u Županiji, Zdravka Omrčena.
 
– Ne treba previše govoriti o važnosti vašeg djelovanja, jer rezultati govore sami za sebe. Učite mlade da vole prirodu, a tko voli prirodu, voli i čovjeka. Stablo se formira dok je mlado, a vi mladim ljudima širite svijest o ekologiji i ljubav prema prirodi. Ekologija je ugrožena negativnim djelovanjem čovjeka, a znamo da se sve negativno napravljeno u prirodi uvijek negativno vrati čovjeku“, istaknuo je prisutnima zamjenik župana Luka Brčić uz čestitke predstavnicima društva za kvalitetan rad.
 
Predsjednik društva, Tonči Burić ja najavio i Projekt Kaštelanskog leksikona koji će se prigodno izdati za tridesetu obljetnicu postojanja društva. „Radi se o dugoročnom projektu, a u leksikonu bi se trebali naći svi pojmovi koji se vezuju uz Kaštela. Naše Društvo okuplja niz mladih osoba i stručnjaka koji svi imaju isti cilj, a to je očuvanje baštine koju su nam ostavili naši preci. Radimo na očuvanju identiteta zavičaja, a to je zapravo rad na očuvanju nacionalnog identiteta bez kojeg bi bili amorfna masa. Ekološka situacija nam ukazuje na potrebu objedinjavanja Splita, Kaštela i Trogira, jer je to jedinstven prostor koji se ne može razdvajati na manje dijelove“, istaknuo je nazočnima predsjednik društva.