Početna Nekategorizirano HAC šišao korisnike

HAC šišao korisnike

785
UDIO

VIŠE od 10 godina HAC je cestarine ubirao prema cjeniku punom nedostataka i cijena koje ne odgovaraju duljini dionica autocesta. Procjenjuje se da su time, na štetu korisnika, zaradili milijune! Nakon provedene revizije, izrađen je novi cjenik naplate cestarina na autocestama, koji će se početi primjenjivati od 28. travnja.
 
Sporni cjenici još od 2003. godine!
 
“Kao što smo početkom godine najavili putem javnih medija da su Uprave Hrvatskih autocesta d.o.o. (HAC) i Autoceste Rijeka-Zagreb d.d. (ARZ) zadužile stručne službe da zajednički izvrše reviziju cjenika za naplatu cestarine na autocestama na kojima upravljaju, a što je rezultiralo novim korigiranim cjenikom. Novi korigirani cjenik počet će se primjenjivati 28.04.2014. godine u 6.00 sati.
 
Prilikom formiranja cijena kod zadnjeg poskupljenja od 15 posto u lipnju 2012. godine uočeni su nedostaci tada važećeg cjenika HAC-ovog cjenika iz 2004. godine i ARZ-ovog iz 2008.godine. Tom prilikom uočeno je da na nekim dionicama visina cestarine nije razmjerna dužini korištene dionice za skupinu vozila. Također je uočeno i da cjenik razdiobe između HAC-a i ARZ-a, koji je uspostavljen 2003. godine, nije dobro i transparentno razrađen po svim naplatnim postajama na autocesti A1, A6 i A10 za sve skupine vozila. Tako je i cijena cestarine za relaciju Lučko – Ogulin (I skupina vozila) prije poskupljenja iznosila 37 kuna, a poslije poskupljenja 43 kune, što je povećanje iznosa od 15 posto, međutim niti nova niti stara cijena ne odgovaraju dužini korištene dionice.
 
Predmetnom revizijom cjenika napravljena je detaljna analiza i proveden je ponovni izračun svih iznosa cestarine za svaku pojedinu dionicu autoceste i za sve skupine vozila. Visina cestarine prema novom izračunu utvrđena je razmjerno dužini korištene dionice, za skupine vozila prema Pravilniku o cestarini.
 
Podatak o dužini dionica preuzet je iz sustava Baza cestovnih podataka HAC-a, a dobiven je geodetskim snimanjem na terenu u točnosti od 1-2 cm. Jedinična cijena cestarine po kilometru autoceste na svim autocestama kojima upravlja HAC utvrđena je za I skupinu vozila u iznosu od 0,46 kuna s PDV-om. Izračun cijena za ostale skupine vozila utvrđen je na sljedeći način: I:II:III:IV = 1:1,5:2,25:3,3, a cestarina za IA skupinu vozila utvrđena je u iznosu od 60 posto iznosa cestarine za I skupinu vozila.
 
Prema Pravilniku o cestarini visina cestarine od početne do krajnje točke naplate na autocesti mora odgovarati zbroju iznosa cestarina za svaku pojedinu dionicu autoceste, zbog toga su izvršene i korekcije na pojedinim iznosima cestarine”, stoji u priopćenju HAC-a.
 
Usporedba starih i novih cijena cestarina za I skupinu vozila:
 
 DionicaStara cijena  Nova cijena
 A1 Zagreb-Dugopolje (Split)181 kuna174 kune
 A1 Zagreb-Karamatići (Ploče)228 kuna222 kune
 A6 Zagreb-Rijeka69 kuna70 kuna
 A3 Zagreb-Lipovac121 kuna122 kune
 
 
          
1.482 cijene će se smanjiti, a 846 cijena će se povećati
 
“Ovom korekcijom cjenika visina cestarine na većini dionica autocesta bit će korigirana. Od ukupno 3.065 cijena za sve dionice i sve skupine na autocestama u nadležnosti HAC-a (A1, A3, A4, A5 i A10) 737 cijena neće se mijenjati. Ovom korekcijom 1.482 cijene će se smanjiti, a 846 cijena će se povećati.
 
Za I skupinu vozila najveće smanjenje cijene iznosi 5 kuna i to na autocesti A1, dionica Ogulin-Šibenik, a najveće povećanje cijene za I skupinu iznosi 3 kune isto na A1, dionica Otočac-Posedarje. Za II skupinu vozila najveće smanjenje cijena iznosi 5 kuna na A1, dionica Ogulin-Benkovac, a najveće povećanje cijene za II skupinu iznosi isto 5 kuna na A3, dionici Zagreb istok-Đakovo. Za III skupinu vozila najveće smanjenje cijena iznosi 10 kuna na A1, dionica Ogulin-Šibenik, najveće povećanje cijene za III skupinu iznosi 4 kune na A3, dionici Zagreb istok-Županja. Za IV skupinu vozila najveće smanjenje cijena iznosi 15 kuna na A1, dionica Ogulin -Vrpolje, najveće povećanje cijene za IV skupinu iznosi 10 kuna na A3, dionici Zagreb istok-Županja”, navode iz HAC-a.
 
Osim HAC-a i ARZ mijenja cijene
 
“Na autocestama u nadležnosti ARZ-a (A1 i A6) također će većina cijena biti korigirana. Jedinična cijena cestarine po kilometru autoceste na autocestama kojima upravlja ARZ utvrđena je za I skupinu vozila u iznosu od 0,48 kuna s PDV-om. Izračun cijena za ostale skupine vozila utvrđen je na sljedeći način: I:II:III:IV = 1:1,8:2,4:4,2. Ovom korekcijom cjenika od ukupno 780 cijena za sve dionice i sve skupine na autocestama u nadležnosti ARZ-a 164 cijene neće se mijenjati. Ovom korekcijom 164 cijene će se smanjiti, a 452 cijene će se povećati.
 
Na autocesti A6 najveće smanjenje cijene za I skupinu vozila iznosi 2 kune, a najveće povećanje cijene za I skupinu iznosi također 2 kune. Za II skupinu vozila najveće smanjenje cijena iznosi 2 kune, a najveće povećanje cijene za II skupinu iznosi 5 kuna. Za III skupinu vozila najveće smanjenje cijena iznosi 4 kune, najveće povećanje cijene za III skupinu iznosi 7 kuna. Za IV skupinu vozila najveće smanjenje cijena iznosi 6 kuna, najveće povećanje cijene za IV skupinu iznosi 11 kuna.
 
Sve informacije o novim korigiranim cijenama cestarine na pojedinim dionicama nalaze se na web stranicama HAC-a, ARZ-a i HAC ONC-a. Također korisnici informacije o promjenama cijena mogu dobiti na besplatnom info telefonu 0800 0422 i 0800 0111″, stoji u priopćenju HAC-a.