Početna Nekategorizirano Gradska knjižnica Kaštela organizira Noć knjige

Gradska knjižnica Kaštela organizira Noć knjige

638
UDIO

U povodu Međunarodnog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) te Dana hrvatske knjige (22. travnja), Gradska knjižnica Kaštela poziva vas u srijedu, 23. travnja 2013., od 18 do 1 sat, na događanje “Noć knjige 2014.”.
 
srijeda, 23. travnja 2014. 
 
Kaštel Sućurac, blagdan Sv, Jurja i Dan Kaštel Sućurca
(padine Kozjaka, kruženje starohrvatske Crkvice Svetog Jurja na Putalju)
 
11:30 – 12:00 Pisan svetago Jurja iz 839. godine
Godine 1380. nastala je prva hrvatska lirska pjesmarica, u kojoj je prva pjesma “Pisan svetago Jurja”. Poslije Svete Mise i blagoslova polja, pokraj Crkvice svetog Jurja na obroncima Kozjaka će, baš kao u davnim vremenima, biti recitirana na hrvatskom jeziku pisana povijest o životu i mučeništvu sv. Jurja. Dodatak: predstavljanje pjesama pjesnika Miroslava Luketina Sarajčeva o nebeskom zaštitniku sućuračke Župe sv. Jurja mučenika i čitanje priča o Sv. Jurju.
Sudjeluju: Miroslav Luketin Sarajčev, učenici OŠ kneza Mislava s učiteljicom Alemkom Carev Rodin, roditelji, bake, djedovi
 
Odjel GKK u Kaštel Sućurcu
 
15:30 – 16:00 Poslušajte što mi znamo!
Djeca iz Dječjeg vrtića Maginja se predstavljaju pjesmom, recitacijama i plesom.
Sudjeluju: djeca iz Dječjeg vrtića Maginja i odgajateljice
 
16:00 – 22:00 Izložba radova članova Knjižnice
Kreativni članovi Gradske knjižnice Kaštela u Noći knjige predstavljaju svoje suvenire, slike i ostale radove.
Sudjeluju: kreativni članovi Gradske knjižnice Kaštela
 
17.00 – 18.00 Zagonetke i pitalice – upoznavanje sa “svijetom oko nas”
Sudjeluju djeca iz 1B razreda OŠ kneza Mislava s učiteljicom Mirjanom Sokol Draženović
 
18.00 – 19.00 – sat bez programa (Sv. Misa u povodu Sv. Jurja u župnoj crkvi)
 
19.00 – 20.00 „O Svetome Jurju” – čitanje pripovijesti i pjesama o Sv. Jurju, nebeskom zaštitniku Kaštel Sućurca 
Sudjeluju djeca iz 3A razreda OŠ kneza Mislava s učiteljicom Ljiljanom Sunara
 
20.00 – 21.00 Svetojurjevsko prvenstvo u trlji, igri „našega ditinjstva” (igra kamenčićima-piljcima koji se pomiču po linijama).Na zemlji, kartonu ili na zidu nacrtao bi se kvadrat, koji bi se iskrižao na pola i dijagonalno, nakon čega bi nastalo ukupno devet polja. Dva igrača naizmjenično postavljaju po jedan kamenčić, a kad postave sva tri, moraju se micati na slobodno prvo polje. Pobjednik je onaj koji prvi poreda svoja tri kamenčića, i to ili po bočnoj, ili po unutarnjoj liniji. Obnovimo staru zaboravljenu logičku igru iz davnina!
 
20.00 – 22.00 „Šaka suza, vrića smija“ – čitanje pjesama i priča kaštelanskih autora na čakavici. Prvo javno čitanje i predstavljanje nagrađene monodrame na čakavici „Oči su pune, ma je duša prazna!“
 
Odjel GKK u Kaštel Gomilici
 
16.00 – 17.00 „Čitamo, slušamo i crtamo najdraže bajke i priče“ – radionica s djecom iz Dječjeg vrtića Čarobni pianino na kojoj će djeca slušati i ilustrirati najdraže bajke i priče.
 
19.00 – 21.00 – „100. obljetnica smrti A.G. Matoša – ljubavni i domoljubni stihovi“ Obilježavanje 100. obljetnice smrti A.G. Matoša. Sudjeluju članovi Udruge sv. Jeronim  koji će, uz glazbenu pratnju, interpretirati njegove antologijske ljubavne i domoljubne stihove.
 
Odjel GKK u Kaštel Kambelovcu
 
11.00 – 12.00 „Upoznajmo Jaglenca i Rutvicu“ – čitanje priča I. B. Mažuranić
Čitaonica u kojoj sudjeluju djeca iz Dječjeg vrtića Kaštela
 
Odjel GKK u Kaštel Lukšiću
 
10.00 – 11.00 muzejska radionica “Slikovnicom dodirni prošlost”, Muzej grada Kaštela, dvorac Vitturi, Kaštel Lukšić 
Sudjeluju djeca iz Dječjeg vrtića Kaštela
         
Dječji odjel GKK u Kaštel Starome
 
17.00 – 18.00 “Sveti Juraj i zmaj” – igrokazi i legende o Sv. Jurju
Sudjeluju djeca iz OŠ prof. Filipa Lukasa s učiteljicom Esmom Sarajčev
 
18.00 – 19.30 “Koliko poznajemo Matu Lovraka?” – kviz za osnovnoškolce
Sudjeluju djeca iz igraonice GKK
 
19.30 – 21.00 “Najbolji izvođač u glasnom izvođenju dječje poezije” 
Sudjeluju djeca iz igraonice GKK i svi koji se prijave 
 
21.00 – 22.00 “Kviz znanja”- kviz s pitanjima iz opće kulture
Kviz znanja – pitanja iz opće kulture prilagođena višim razredima osnovne škole, srednjoškolcima i odraslima. Tko je „najbistriji um Kaštela“?
 
23.30 – 01.00 “Uz knjigu i glazbu u novi dan” 
Zbog kojih knjiga smo uspjeli ostati budni cijelu noć i s kojim knjigama u rukama smo dočekali zoru? Pod sloganom “S knjigom u novi dan”, tijekom dva sata, uz piće i kolače, svoje najdraže i najzanimljivije odlomke iz njima najdražih knjiga predstavit će i naglas pročitati svi oni koji to budu željeli. 
 
Odjel GKK u Kaštel Novome
 
11.00 – 19.30 Rasprodaja otpisanih knjiga po simboličnim cijenama
 
19.00 – 21.00 “Biblioterapija u GKK” 
Koliko nas knjige uče o životu? Koje su nam knjige promijenile život – nabolje ili nagore? Zbog kojih knjiga smo uspjeli ostati budni cijelu noć i s kojim knjigama u rukama smo dočekali zoru? Pod sloganom “Knjige mi pomažu preživjeti svaki novi dan” tijekom dva sata, uz piće i kolače, svoje najdraže i najzanimljivije odlomke iz njima najdražih knjiga predstavit će i naglas pročitati svi oni koji to budu željeli. 
 
Svi odjeli GKK
 
Tijekom Noći knjige, u utorak, 23. travnja, u svim odjelima GKK bit će označena mjesta (stolovi) za BookCrossing. Korisnici, ali i cjelokupna zainteresirana javnost, mogu ostavljati knjige koje žele podijeliti s drugima te također uzeti neke knjige koje bi i sami voljeli pročitati. Nakon čitanja knjige se vraćaju u odjele GKK i stavljaju na mjesta koja su označena kao mjesta razmjene.
 
Istom prilikom, u povodu Noći knjige, u srijedu, 23. travnja, novi članovi će se u GKK moći upisati po cijeni od 45,00 kuna, umjesto 90,00 kuna.
 
Ovo je tek djelić svega što Gradska knjižnica Kaštela nudi u drugoj Noći knjige, a na Vama je da se odlučite za ono što najviše odgovara upravo Vama. 
 
Više informacija na Facebook stranici Gradske knjižnice Kaštela.
 
Medijski pokrovitelji: Portal Grada Kaštela, Nautic Radio Kaštela, Sucurac.info, Sucurac.com, Kaštelanska panorama, Kaštelanska kronika, Kaštelanski šušur, TV Jadran, TV Mreža, HRT Radio Split i ostali
 
 
Gradska knjižnica