Početna Nekategorizirano Švicarska uvodi minimalac od 4 000 CHF

Švicarska uvodi minimalac od 4 000 CHF

450
UDIO

ŠVICARSKA, koja je i do sada bila poznata po visokom životnom standardu, mogla bi se naći na prvom mjestu u svijetu po visini minimalne plaće.
 
Švicarski glasači 18. svibnja izlaze na referendum na kojem će se glasati o minimalnoj plaći od 22 švicarska franka po satu, odnosno 4.000 franaka mjesečno, javlja Bloomberg.
 
Inicijativa za pokretanje ovog referenduma došla je od SGB-a, najvećeg sindikata u zemlji, uz potporu Švicarske socijalističke stranke.
 
Švicarska trenutno nema propisanu minimalnu plaću, ali 90 posto radnika već zarađuje više od 4.000 franaka mjesečno.
 
Zagovornici uvođenja minimalne plaće smatraju, da će ova mjera pomoći potplaćenim radnicima jer su i troškovi života u Švicarskoj visoki.
 
Referendumi, ključni element švicarskog političkog sustava, održavaju se četiri puta godišnje.
 
Birači su često na strani poslodavaca pa je tako 2012. odbijen prijedlog kojim bi radnici dobili šest tjedana plaćenog godišnjeg odmora.
 
Poslodavci se protive
 
Iako u Švicarskoj posluju mnoge velike kompanije, poput Nestlea ili Novartisa, dvije trećine radnika zaposleno je u malim i srednjim poduzećima.
 
Prijedlog za uvođenje minimalne plaće naišao je na otpor poslodavaca. Allpura, udruženje švicarskih servisa za čišćenje, protivi se ovom prijedlogu jer smatraju da će on smanjiti broj radnih mjesta i pogoršati uvjete rada. Njihovi radnici zarađuju između 18,50 i 26,50 švicarskih franaka po satu.
 
Protiv su i velike tvrtke poput Nestlea, Novartisa i Swatcha, koje smatraju da bi uvođenje ovog minimalca moglo naštetiti gospodarstvu.
 
Medijan bruto plaće za nisko kvalificiranog radnika 2010. iznosio je 4.627 švicarskih franaka mjesečno. Prosječno kućanstvo od dva člana za poreze, socijalno i zdravstveno osiguranje mjesečno izdvaja 2.643 švicarskih franaka. Na svakodnevne potrebe, odnosno hranu, stanarinu, odjeću i prijevoz odlazi 5.498 franaka.
 
Višestranačka savezna vlada protivi se uvođenje minimalne plaće jer smatraju da će povećati nezaposlenost. Stopa nezaposlenosti prema kriterijima Međunarodne organizacije rada iznosila je 4,1 posto.
 
IZVOR: index.hr
UDIO
Prethodni članakSramota u Zagrebu
Sljedeći članakOpasna marihuana