Početna Nekategorizirano Masovni odlazak mladeži iz RH u svijet

Masovni odlazak mladeži iz RH u svijet

457
UDIO

Procjenjuje se da je zbog ekonomske krize zemlju u zadnje tri godine napustilo od 60 do 70 tisuća građana, uglavnom mladih. Samo tijekom 2013. iselilo se gotovo 15.000 ljudi, najviše iz Zagreba, Primorsko-goranske i Splitsko-dalmatinske županije.
 
U ovom trenutku 75-85 posto mladih želi napustiti Hrvatsku, a najčešća odredišta su Kanada, SAD, Australija, Njemačka, Austrija i Švedska. 
 
Nezamislivo visoka stopa migracije
 
Po procjenama Svjetske banke migracijska stopa visokoobrazovanih građana u Hrvatskoj iznosi nevjerojatnih 29,4 posto! Upravo naša zemlja ima najveći migracijski postotak među državama u ovom dijelu Europe. 
 
Šokantni su to podaci koje je iznio prof. dr. sc. Božo Skoko na tribini “Identitet i imidž Hrvatske u svijetu i doprinos hrvatske dijaspore”, nedavno održanoj na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, u povodu 10. obljetnice djelovanja ovdašnje Hrvatske matice iseljenika. 
 
Skoko, izvanredni profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, upozorio je da je Facebook stranica “Mladi napustimo Hrvatsku” u samo dva mjeseca okupila 50.000 podupiratelja. Facebook stranici Vlade za toliko lajkova trebalo je godinu dana! 
 
“Za razliku od starih valova emigracije, sada je riječ uglavnom o visokoobrazovanim ljudima, što je golemi gubitak za zemlju koja želi ostvariti rast i razvoj, jer upravo takvi ljudi, u čije smo obrazovanje mnogo uložili, mogu dati najveći doprinos razvoju svake naše regije i cijele zemlje”, kaže Skoko za Glas Istre. 
 
40 posto nezaposlenih ima između 20 i 35 godina
 
Nažalost, već svaki treći Hrvat s diplomom u ruci svoje znanje i talente poklanja nekoj drugoj državi, jer ih ovdje očito ne trebamo. Hrvatska je druga u Europi, odmah nakon Španjolske, po stopi nezaposlenosti mladih. Na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje evidentirano je oko 110.000 nezaposlenih do 24 godine starosti. Imamo 40-postotnu stopu nezaposlenosti osoba između 20 i 35 godina. Istraživanja pokazuju da u ovom trenutku gotovo 80 posto mladih želi napustiti Hrvatsku jer ovdje vladaju besperspektivnost, “cijeđenje” sve siromašnijeg naroda te sveopće nesnalaženje onih koji su izbore dobili obećanjima da će nam biti bolje. 
 
IZVOR: Glas Istre/Danas.hr