Početna Nekategorizirano Petrokemija, nužno brzo rješenje

Petrokemija, nužno brzo rješenje

435
UDIO

ZAGREB – Situacija koja se zakomplicirala na relaciji Vlada-Ina zbog potrebe prodaje Inina plina u skladištu Okoli, u kratkom roku i po niskim cijenama, zaustavila je i razgovore na istoj relaciji o promjeni ugovora vezanoj za snižavanja cijene plina po kojoj bi Ina, tj. njezina tvrtka Prirodni plin, dostavljala plin Petrokemiji. Niža cijena plina uvjet je pod kojim će mirovinski fondovi pristati na dokapitalizaciju Petrokemije, potrebnoj nakon što su svi strateški partneri odustali od ulaska u tu kutinsku kompaniju, piše Večernji list. 
 
Skupština, na kojoj bi se trebala predložiti dokapitalizacija, za mjesec je dana, a povećanje kapitala moralo bi se dogoditi u lipnju, kada na naplatu dolaze već prolongirani krediti banaka. U suprotnom će Petrokemija morati u stečaj, kaže Večernjem listu sugovornik blizak tvrtki. Razgovori o mogućoj promjeni ugovora nisu dva tjedna održani, no interes da se dogovor postigne trebao bi biti obostran. Naime, pristankom na manju cijenu i nastavkom ugovora s Petrokemijom, jer postojeći istječe krajem ove godine, Ina bi imala sigurnog kupca plina kroz cijelu godinu. Odluči li se ipak to ne učiniti, Ina bi trebala izvoziti taj plin, prodavati ga po nižim cijenama uz trošak transporta.
 
Država zato traži da upravo za cijenu troška transporta, koji pri isporuci plina Petrokemiji nema, Ina smanji cijenu plina Petrokemiji. Inu proizvodnja plina košta oko 60 lipa, a Petrokemiji je prodaje za oko 2,5 kuna po kubiku, dok je ta cijena na spot tržištu manja oko 15 posto. Što se tiče drugog uvjeta za dokapitalizaciju – smanjenje broja zaposlenih – prijedlog radnicima o uvjetima odlaska već je ponuđen i situacija bi mogla biti poznata već do kraja mjeseca.
 
IZVOR: seebiz.eu