Početna Nekategorizirano Jesmo li na korak do Trećeg svjestkog rata

Jesmo li na korak do Trećeg svjestkog rata

422
UDIO

Glasnogovornik američkog Pentagona pukovnik Steve Warren izjavio je kako su ruske letjelice u posljednja 24 sata više puta ulazile u zračni prostor Ukrajine. Kako piše Reuters, Warren je u petak pozvao Moskvu da poduzme ‘trenutne korake kako bi smirila situaciju’. 
 
Vijest o upadanju ruskih aviona u ukrajinski zračni prostor objavile su još neke agencije, koje su navele kako su mogući razlozi testiranje ukrajinskih radara ili demonstracija sile. Dan ranije Pentagon je oštro osudio najave o ruskim vojnim vježbama blizu ukrajinske granice. 
Lavrov: Svako nasilje u Ukrajini mora prestati
Rusija je ranije pozvala vlasti u Kijevu da prekinu “svako vojno djelovanje” na istoku Ukrajine. Posljednjih dana ukrajinska vojska opkoljava proruske separatiste u Slovjansku,  a prije nekoliko dana ukrajinsko ministarstvo unutarnjih poslova su objavili da su ubili pet terorista. 
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je u telefonskom razgovoru s njemačkim kolegom Frankom-Walterom Steinmeierom istaknuo kako svako nasilje u Ukrajini mora prestati, uz poseban naglasak na “upotrebu ukrajinske vojske i naoružanih radikalnih nacionalista u jugoistočnoj Ukrajini”.
Sankcije za Putinove ljude?
Istovremeno, SAD i EU već u ponedjeljak očekuju nametanje novih sankcija pojedinim Rusima, nakon što je na sastanku G7 dogovoreno da će se Rusiji nametnuti dodatne sankcije, objavio je Reuters. 
Anonimni izvor kazao je da EU planira sankcionirati 15 pojedinaca te da se usredotočila na ljude koje smatra odgovornima za poticanje nemira u Ukrajini.
SAD bi, prema riječima izvora, trebale sankcionirati “pojedince i entitete” s popisa koji, očekuje se, uključuje i neke ljude bliske ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev ranije je proteklog tjedna priznao da sankcije, zajedno s drugim faktorima, imaju utjecaj  na rusku ekonomiju. 
Ukrajina Krimu zatvorila glavni dovod vode
Istovremeno, Ukrajna je smanjila dovod vode najvažnijim kanalom na Krimu pa su Rusi zabrinuti jer bi mnogi od usjeva posađenih na poluotoku mogli propasti. 
Ukrajinske vlasti ne priznaju nove vlasti na Krimu koje podupire Moskva, nakon što je Rusija aneksirala dio teritorija prošlog mjeseca. Brojni usjevi poput grožđa, riže, kukuruza i soje mogli bi propasti ako uskoro ne dobiju vode. 
Sjevernokrimski kanal usmjerava dio toka rijeke Dnjepar prema Krimu i čini oko 80 posto njegove opskrbe, piše BBC.
 
IZVOR: INDEX.HR