Početna Nekategorizirano Eko Kaštelanski zaljev pušten u rad

Eko Kaštelanski zaljev pušten u rad

857
UDIO

Projekt zaštite Kaštelanskog zaljeva stajat će ukupno dvije milijarde kuna. Započet je još u prošlom stoljeću, a kanalizacijski sustav otvorili su ministri u ponedjeljak
 
Potpredsjednik Vlade Branko Grčić, ministri Tihomir Jakovina i Anka Mrak Taritaš u Divuljama kod Trogira su pustili u rad kanalizacijski sustav Trogir-Kaštela koji je glavni dio projekta zaštite Kaštelanskog zaljeva. Najveći infrastrukturno-komunalni projekt u samostalnoj Hrvatskoj započet je još u prošlom stoljeću. Koštao je dvije milijarde kuna, od čega je polovica svote pokrivena iz državnog proračuna, a gradnja kanalizacijskog sustava stajala je nešto manje od 700 milijuna kuna. 
HBOR je osigurao kredit od 500 milijuna kuna i sudjelovao s gotovo 200 milijuna kuna. Projekt je naišao na puno prepreka, jer nitko nije htio pročistač u svojoj općini. Stvar je spasila vojska koja je na raspolaganje dala dio vojarne u Divuljama. Ministrica Mrak Taritaš smatra kako izgrađena mreža dokazuje da smo svjesni važnosti infrastrukture, očuvanja okoliša i povećanja kvalitete života ljudi. Izgradnja vodovoda i kanalizacije su dobar temelj da ljudi tu ostanu živjeti i raditi. 
– Projekti, projekti, projekti. Projekti su iznimno važni zbog pristupnih EU fondova, pa moramo biti pametni i što bolje ih iskoristiti – kazao je ministar poljoprivrede Jakovina. S ministrom se složio i potpredsjednik Vlade Grčić rekavši da nema ništa ljepše nego kad nešto dobiješ besplatno. Stoga je pozvao lokalne i regionalne vlasti da zaborave na politiku i ujedine se zbog što bolje realizacije projekata. 
– Nismo još ni svjesni važnosti ovog projekta. Možda zato što ga još nismo završili, ali hoćemo. Najviše što ljudima možete poželjeti jest zdravlje i sreća, a ovaj projekt ispunjava obje te želje. Imamo novu sliku Kaštelanskog zaljeva s čistim plavim morem i ribarom u barci, koji je bacio udicu i očekuje da stvarno nešto i ulovi – kazao je Grčić. 
 
IZVOR: 24sata.hr