Početna Nekategorizirano Kina ove godine prestiže SAD i postaje najjača ekonomska sila svijeta

Kina ove godine prestiže SAD i postaje najjača ekonomska sila svijeta

843
UDIO
 
ŠANGAJ – SAD su na rubu da izgube status najveće svjetske ekonomije jer će je, po svemu sudeći, na toj ljestvici preteći Kina, mnogo ranije no što se očekivalo, podaci su vodećih svjetskih statističkih agencija koje objavljuje Financial Times. SAD su vodeće svjetsko gospodarstvo od 1872., kada su pretekle Veliku Britaniju. Većina ekonomista smatrala je da će Kina preuzeti vodstvo 2019. Ove brojke koje je objavio Međunarodni usporedni program (ICP) Svjetske banke, najautoritativnija je procjena onoga što se za novac može kupiti u različitim zemljama i nju koristi većina organizacija, kako u privatnom tako i u javnom sektoru, poput MMF-a. Ovo su prvi podaci koje je ICP objavio od 2005. godine. Nakon opsežnog istraživanja cijena roba i usluga, ICP je zaključio da novac u siromašnim zemljama vrijedi više no što se ranije mislilo, zbog čega je povećana i relativna veličina novih, odnosno tržišta u razvoju.
 
Procjene stvarnih troškova života, poznatih i pod imenom paritet kupovne moći, smatraju se najboljim načinom za usporedbu ekonomija, umjesto da se za mjerilo uzimaju promjenjivi, nestalni devizni tečaj, koji rijetko odražava stvarnu cijenu roba i usluga. Prema tom mjerilu, MMF je američki BDP u 2012. procijenio na 16,2 bilijuna dolara, a kineski na 8,2 bilijuna. Godine 2005., ICP je smatrao da je kineska ekonomija više nego upola manja od američke, odnosno kao 43 posto SAD. Zbog nove metodologije – i činjenice da kineska ekonomija raste mnogo brže – novo istraživanje je 2011. procijenilo kineski BDP na 87 posto američkog.
 
Za 2011., izvješće navodi: “SAD su i dalje najveća ekonomija na svijetu, ali Kina je odmah iza, kada se mjeri pomoću pariteta kupovne moći.”
 
Dolazi i kineska kriza, pitanje je samo, koliko velika
 
Financijska kriza u Kini postala je neizbježna. Ukoliko se dogodi ubrzo, ona će se moći kontrolirati. Ali, ukoliko je političari budu odlagali, za nekoliko godina neće se moći izbjeći žestoki kolaps. Zemlja je usred najveće monetarne ekspanzije u svojoj povijesti. Po jednoj vrlo često korištenoj mjeri, nazvanoj M2, njezin monetarni višak se u proteklih šest godina utrostručio, što je četiri puta veća ekspanzija od SAD u istom razdoblju.
 
Pošto MMF procjenjuje da je kineska ekonomija od 2011. do 2014. porasla za 24 posto, a američka samo 7,6 posto, Kina će ove godine najvjerojatnije preteći SAD. Te brojke su revolucionarne na svjetskom ekonomskom pejsažu, što povećava važnost zemalja s velikim srednjim prihodima. Indija je postala treća najveća ekonomija na svijetu, a dosad je bila na desetom mjestu. Veličina njenog gospodarstva se gotovo udvostručila, s 19 posto u usporedbi s američkim, na 37 posto, 2011. godine.
 
Rusija, Brazil, Indonezija i Meksiko nalaze se u prvih 12 na svjetskoj ljestvici. Za razliku od njih, manji rast dodatno je snizio Veliku Britaniju i Japan, daleko iza SAD-a, dok je Njemačka popravila položaj, a Italija zadržala isti.
 
Ovakvi zaključci intenzivirat će rasprave o kontroli globalnih međunarodnih organizacija poput Svjetske banke i MMF-a, koja su sve više u neskladu sa svjetskom ekonomskom moći. Kad se promatra istinska potrošnja po glavi stanovnika, u izvješću je ustanovljeno da je zbog nove metodologije i bržeg rasta u siromašnim zemljama “znatno smanjen” jaz između bogatih i siromašnih, “što ukazuje da je svijet postao izjednačeniji.”
 
Bogate zemlje svijeta i dalje čine 50 posto svjetskog BDP-a, a u njima živi samo 17 posto stanovnika planeta. Nakon što su usporedili stvarne životne troškove u različitim zemljama, autori izvješća ustanovili su i to da su četiri najskuplje zemlje za život Švicarska, Norveška, Bermudi i Australija, dok su najjeftinije Egipat, Pakistan, Mjanmar i Etiopija.
 
IZVOR: Financial Times
UDIO
Prethodni članakKosor ismijala Karamarka
Sljedeći članakPRAZNIK RADA