Početna Nekategorizirano Vladi jedva prolazna ocjena

Vladi jedva prolazna ocjena

461
UDIO

Redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama, CRO Demoskop, pokazuje nastavak trenda smanjenja izborne potpore SDP-u, ali i HDZ-ovo preuzimanje vrha ljestvice izbornih preferencija. Ovakav raspored na vrhu u redovitim mjesečnim istraživanjima CRO demoskop nije bio još od listopada 2008. godine, prenosi HRT.

 
HDZ je nakon pet i pol godina na vrhu ljestvice izbornih preferencija s 20,2 posto, a SDP je drugi s 19,7 posto (prema 20,7 posto prije mjesec dana, odnosno 24,8 posto prije godinu dana). Od svih ostalih stranaka, zamjetan je rast ORaH-a Mirele Holy na 9,9 posto u odnosu na travanjskih 7,8 posto potpore.
 
Ova promjena na vrhu posljedica je dvaju paralelnih procesa: prvi su vezani uz političke protivnike (razočaranje birača SDP-a i vladajuće koalicije, sve češće afere koje se vežu uz viđenije članove SDP-a, sve vidljivije pukotine među članovima Vlade, komunikacija premijera s političkim protivnicima i javnošću), dok su drugi vezani uz vodeću oporbenu stranku (vidljiva promjena političke retorike i udaljavanje od ideologijskih tema i prošlosti a prema gospodarskim sadržajima).
 
ORaH je najveći dobitnik u posljednjih mjesec dana i stranka Mirele Holy se drugi mjesec zaredom udomaćila na trećem mjestu (ovaj put s s izborom od 9,9 posto prema 7,8% iz travnja). Tako je OraH postao najvažniji alternativni izbor razočaranih birača s lijevog spektra, čime su ugrozili dosadašnju poziciju laburista koji su donedavno bili glavni sakupljači protestnih glasova. Hrvatski su laburisti sada četvrta stranka s izborom od 7,4 posto, a HNS je na 3,4%.
 
Kad bi se, pak, glasalo za koalicije, desna, s HDZ-om na čelu, osvojila bi 26 posto glasova, što je porast od 2 posto u odnosu na prošli mjesec. SDP, HNS, IDS i HSU i dalje su u padu, za HDZ-om i partnerima zaostaju 0,7 posto. Treći je ORaH, a prag prelaze još Laburisti, Savez za Hrvatsku i Nacionalni forum.
 
Josipović i dalje najpozitivniji političar
 
Predsjednik Josipović je i u posljednjoj godini svog prvog mandata najpozitivniji hrvatski političar s izborom od 33,4% (prošli mjesec 31,7%). Drugo mjesto na ovoj ljestvici i drugi mjesec zaredom zauzima Mirela Holy s izborom od 9,8%. Slavko Linić drži treće mjesto s 5,9% glasova.
 
Vrh ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara i ovaj mjesec drži Tomislav Karamarko s ovomjesečnih 30,6 posto izbora. Aktualni premijer Milanović bilježi sve manji zaostatak na ovoj ljestvici “negativaca” te je trenutačno na drugom mjestu 28,5 posto glasova.
 
60,8 posto građana ne podržava SDP-ovu Vladu
 
Raste i broj ispitanika koji ne podržavaju SDP-ovu Vladu, njih 60,8 posto. U odnosu na isto razdoblje lani, to je porast od 10 posto. Vlada RH u svom dvadeset i osmom mjesecu od potvrde u Hrvatskom saboru uživa potporu 24,6 posto hrvatskih građana. Za svoj je rad Vlada RH dobila mršavu dvojku (2,02). Predsjednik republike je ocjenjen s četvorkom (3,59), dok je su za svoj rad zastupnici u Hrvatskom saboru dobili 2,03.
 
U posljednjem istraživanju gospodarska kriza u zemlji najvažnija je tema iz proteklog mjeseca za 27,1 posto hrvatskih građana. Slijedi uhićenje sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel s izborom od 19,9 posto. Na trećem je mjestu jedna “nedomaća” tema: događaji u Ukrajini s izborom od 16,2 posto. Još je jedna tema zabilježila nešto češći izbor: trošarine na gorivo i telekomunikacijske usluge (7,8%).
 
IZVOR: business.hr