Početna Nekategorizirano U Ukraini i BlackWater

U Ukraini i BlackWater

469
UDIO

Oko 400 plaćenika jedne američke tvrtke operira u Ukrajini pored vojnika i ukrajinske policije u operacijama protiv proruskih separatista, tvrdi njemački dnevnik Bild am Sonntag.
 
Prema informacijama temeljenim na radio vezama među zapovjednim centrima ruske vojske, koje je presrela američka agencija za nadzor i prenijela potom njemačkim tajnim službama, američki plaćenici usklađuju i upravljaju gerilskim operacijama protiv proruskih separatista oko enklave Slovjansk. 
 
Tih 400 plaćenika radi za Academi, poznatiju pod starim imenom Blackwater, sigurnosnu tvrtku kojoj je američka vojska oduzela ugovor u Iraku nakon pucnjave na civile 2007., ističe dnevnik. 
 
Dnevnik međutim ističe da ne zna tko je sklopio ugovor s Academi. 
 
Bild am Sonntag podsjeća da je Rusija osudila prije nekoliko tjedana prisustvo američkih plaćenika pored ukrajinskih vladinih postrojbi što je američki veleposlanik u Kijevu Geoffrey Pyatt opovrgao polovicom ožujka. 
 
Prošlog tjedna je dnevnik već obznanio da agenti CIA-e i FBI-ja pomažu Kijevu da prekine ustanak na istoku Ukrajine i uvede učinkovit sigurnosni sustav, ne uplićući se izravno u sukobe. 
 
IZVOR: Net.hr