Početna Nekategorizirano Misteriozni krugovi u Jadranu

Misteriozni krugovi u Jadranu

1013
UDIO

Krugovi u žitu već odavno nisu nikakva novost, no sada su se pojavili u moru, i to našem – jadranskom. Ne zna se ni kako su nastali, ni zašto, uglavnom, poredalo se njih 28 duž obala Dugog Otoka.
 
Čudni krugovi otkriveni su prošlog ljeta, kad je splitska udruga Sunce, za potrebe javne ustanove Priroda koja upravlja zaštićenim dijelovima prirode u Primorsko-goranskoj županiji, radila kartiranje morskih vrsta i staništa na području otoka Unije i Suska, javlja HRT. 
 
Uz obale otoka, na zračnim snimkama, uočili su vrlo neobične krugove, a zatim su isto vidjeli i uz obale Dugog Otoka. 
 
“Jednako udaljeni od obale, međusobno jednako udaljeni 300 metara, i svi iste veličine 50 metara promjera, to nam je odmah bilo zanimljivo, ali mislili smo da je greška na aero snimkama, pa smo zaronili i našli da su rubovi krugova toliko savršeni, kao da je netko vadičepom izvadio posidoniju (morsku travu)”, kaže Mosor Prvan, biolog iz udruge ‘Sunce’.
 
Na jednakoj udaljenosti od otoka, s vanjske strane, prema otvorenom moru, smjestilo se čak 28 krugova, utisnutih usred posidonije. Vedran Petešić je tu često ronio, ali nije znao da roni u krugu. “Normalno da nisam onda mogao primijetiti da je to pravilan krug, površine su već onda meni čudno izgledale, gole, bez imalo trave, kao da su kontaminirane”, ispričao je Petešić. 
 
Tko, što, zašto, kada, zbog čega, i naravno – kako, samo su neka od pitanja koja se, barem za sada, vrte u krugu. Stvorile su se, kaže Mosor Prvan, različite mogućnosti: mislili su da je netko lovio dinamitom, ali u razgovorima s kolegama koji se bave eksplozivom saznali su da tako savršeni krugovi teško mogu nastati od dinamita. U Instititu za geofiziku u Zagrebu su kazali da to sigurno nije nastalo u naftnim istraživanjima, jer njihova metodologija ne ide horizontalno, već vertikalno uz obalu. 
 
Misteriozne krugove sada očekuju znanstvena istraživanja, koja će, nadaju se, dati odgovore na brojna pitanja, koja se za sada vrte u začaranom krugu. 
 
IZVOR: index.hr