Početna Nekategorizirano Poplave u Srbiji

Poplave u Srbiji

537
UDIO

BEOGRAD – U Skupštini Beograda rano jutros održana vanredna sednica, na kojoj je učestvovao premijer Srbije Aleksandar Vučić. Nevreme odnelo prvi život, javlja RTS. Posle te sednice, između ostalog, saopšteno je da je zbog velikog nevremena koje je zahvatilo Srbiju stradala jedna osoba, koja nije mogla da bude evakuisana. Reč je o osobi u Umčarima, koja, kako je rekao gradonačelnik Beograda, nije htela da sluša nadležne da se evakuiše.
“Imamo i prvu žrtvu. U Umčarima se utopila jedna osoba, zato što nije slušala nadležne organe koji su je savetovali da treba da se evakuiše iz kuće. Naš primarni cilj je da izbegnemo takave slučaje”, rekao je Mali i podvukao da građani, ukoliko se evakuacija naredi poslušaju nadležne organe oko načina evakuacije.
Prognoza RHMZ međutim ne ohrabruje. Kiša će, kako se prognozira, padati i danas i sutra, gotovo bez prestanka. Očekuje se da padne dodatnih 50 litara kiše po kvadratnom metru. Glavnina padavina očekuje se juros i tokom prepodneva, dok bi intenzitet padavina trebalo da počne da slabi popodne.
Mali je rekao nakon sednice Štaba da je u protekla 24 sata na teritoriji Beograda palo oko 140 litara kiše po kvadratnom metru, a očekuje se da će u toku dana pasti još oko 50 litara, što je ravno tromesečnom proseku padavina u prestonici.
Mali je, nakon sednice Gradskog štaba za vanredne situacije, kojoj su pristustvovali i premijer Aleksandar Vučić i direktor policije Milorad Veljović, novinarima rekao da su tri najugroženija područja Lazarevac, Obrenovac i Grocka, a da je situacija u centralnim beogradskim opštinama pod kontrolom.
On je naveo da gradski saobraćaj noramalno funkcioniše, da je pogon “Kosmaj” u funkciji i da isto važi i za Lastu i prigradske linije.
“Mi ćemo sva komunalna preduzeća angazovati na čisćenju grada tokom dana, a deo resursa ćemo angažovati da pojačamo aktivnosti u Grockoj, Obrenovcu i Lazarevcu”, rekao je Mali.
On je naveo da će se posle sednice štaba, koja je počela nešto posle 06.00 sati, uputiti u Lazarevac, a da će se zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović otići u Obrenovac.
Nova sednica Gradskog štaba za vanredne situacije biće održana u 18.00 časova, rekao je Mali, a ako bude potrebe i ranije. On je takođe apelovao na gradjane da slušaju savete i preporuke nadležnih organa.
Podsetimo, juče je donesena odluka da zbog izuzetno teške situacije u gradu, usled jake kiše i poplava, danas i sutra ne rade sve osnovne i srednje škole u Beogradu, dok takav režim ne važi za vrtiće, koji od jutros rade regularno. Situacija u saobraćaju jutros u Beogradu je takva da se on odvija uz manje poteškoće. Međutim, pojedine trase vozila gradskog saobraćajnoj preduzeća su izmenjene.
 
IZVOR: seebiz.eu