Početna Nekategorizirano The Economist Intelligence Unit: Milanovićeva vlada sve nestabilnija

The Economist Intelligence Unit: Milanovićeva vlada sve nestabilnija

737
UDIO
 
ZAGREB – Izbori za Europski parlament i smjena Slavka Linića s mjesta ministra financija ulje su na vatru situacije na hrvatskoj političkoj sceni. Posljedica svega moglo bi biti jačanje podjela u vladajućem SDP-u i rast nestabilnosti i nepopularnosti Vlade Zorana Milanovića. Ocjena je to stručnjaka The Economist Intelligence Unita (EIU), skupine analitičara vezanih uz ugledni tjednik The Economist. EIU redovno prati i zbivanja u Hrvatskoj, piše Jutarnji list.
 
– Ako SDP na europskim izborima ostvari loš rezultat, Linića bi mogla poduprijeti značajna grupa unutar SDP-a i zaprijetiti poziciji Milanovića kao stranačkog šefa – kaže za Jutarnji Joan Hoey, analitičarka EIU-a za istočnu Europu.
 
Hoey ocjenjuje da Linić i dalje igra važnu ulogu u SDP-u jer iza njega stoji jaka stranačka baza u Rijeci, gradu kojem je dugo bio na čelu.
 
Kakav će učinak Linićev odlazak imati na samu Vladu, teško je u ovom trenutku procijeniti, no naša sugovornica upozorava da već sada mnogi u najvećoj stranci Kukuriku koalicije propitkuju učinke Milanovićeve liderske pozicije. Stoga bi slabi rezultati SDP-a na izborima za EP mogli biti i svojevrsna prijelomna točka za daljnji razvoj događaja u toj stranci.
 
U EIU-u vjeruju da će Milanović zasad pokušati izbjeći rekonstrukciju Vlade, no upozoravaju da potreba za kadrovskim promjenama u njegovu kabinetu raste. Popularnost Vlade tone, a stanje u gospodarstvu, iza kojeg je pet godina recesije, i dalje je loše.
 
U EIU-u, primjerice, ne očekuju oporavak hrvatskoga gospodarstva ni u ovoj godini, već nam za 2014. prognoziraju daljnji pad gospodarske aktivnosti, iako po nešto nižim stopama nego ranijih godina, ovaj put 0,4 posto. Ostvare li se takve prognoze, u kojima EIU nije usamljen, 2014. će u Hrvatskoj biti šesta krizna godina u nizu.
 
Ipak, u Londonu zasad ne očekuju da bi u Hrvatskoj mogli biti raspisani prijevremeni izbori. Razlog tome je slab rejting dviju vodećih hrvatskih stranaka, SDP-a i HDZ-a. Takva situacija, međutim, otvara vrata više ili manje novim snagama na hrvatskoj političkoj sceni – laburistima, ORaH-u, Nacionalnom forumu i Savezu za Hrvatsku, te zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, koji ne skriva svoje ambicije da iz lokalne zakorači u sferu visoke politike na nacionalnoj razini. Svima njima, ocjenjuju u EIU-u, u prilog idu kako slabosti stranaka u Kukuriku koaliciji, tako i HDZ-a, i one te slabosti koriste.
 
– Izostanak gospodarskog rasta i vjerojatnost zaoštravanja fiskalne politike značit će da će nove političke stranke i grupe nastaviti rasti nauštrb etabliranijih stranaka, povećavajući rizike za političku stabilnost – zaključuje Hoey.
 
Vladi, doduše, u prilog idu slabosti HDZ-a koji dosad, prema ocjenama EIU-a, nije uspio kapitalizirati neuspjehe i nepopularnost Kukuriku koalicije, te zapravo stagnira. Pravi dobitnici su, zaključuju u Londonu, novi igrači na političkoj sceni, oni koji nastoje artikulirati nezadovoljstvo glasača etabliranim strankama.
 
Economist Intelligence Unit sestrinska je tvrtka britanskog tjednika The Economist osnovana još 1946. godine. Trenutačno zapošljavaju 75 analitičara na puno radno vrijeme, no njihov tim broji ukupno 270 ekonomista koji pokrivaju gotovo sve zemlje svijeta.
 
Prema njihovim podacima tjedno troše više od pet tisuća radnih sati na analize. Među njihovim klijentima su tvrtke, nevladine organizacijem, državne i akademske institucije.
 
Osim redovnih analiza te kratkoročnih i srednjeročnih prognoza o pojedinim zemljama i sektorima EIU nudi i analize prema narudžbi. Za Hrvatsku izrađuju redovito izvješće o ekonomskim i političkim trendovima.
 
IZVOR: seebiz.eu