Početna Nekategorizirano Uvjeravali građane da je sve u redu

Uvjeravali građane da je sve u redu

679
UDIO

Dva dana prije nego su poplave poharale istok Hrvatske, prostor županjske Posavine posjetio je djelatnik Hrvatskih voda iz Vinkovaca. Nakon što je obišao teren, mještanima je mirno poručio da se nemaju što brinuti jer se kod njih ništa neće dogoditi.
 
Iako su poplave već harale susjednom BiH, upravo uz rijeke koje su dio tzv. savskog sliva, nadležna državna služba zaključila je da one neće ugroziti Hrvatsku, prenosi Slobodna Dalmacija. 
 
Jedna od niza pogrešnih procjena
 
To je samo jedna od niza pogrešnih procjena koje su dovele do kaosa koji je uslijedio u područjima u blizini rijeke Save: poplavljenih kuća, uništenih usjeva i, naposljetku, ljudskih žrtava. 
 
Katastrofalne poplave u Gunji
”Nakon što počnu padati obilne padaline, i u nekoj od nama susjednih zemalja počne rasti vodeni val, moguće je točno izračunati kada će on stići do naših granica i koliki će biti njegov obujam. Od trenutka kada je Miljacka počela odnositi mostove u BiH prošlo je nekoliko dana, znalo se da će ta voda završiti u Savi i doći do Hrvatske, no naše službe nisu ništa poduzimale”, upozorava stručnjak za sigurnost i kolumnist portala Obris.org Igor Tabak. 
 
Načelnik Županijskog stožera za zaštitu i spašavanje Vukovarsko-srijemske županije Zdravko Kelić upravo se na to požalio predsjedniku države Ivi Josipoviću. 
 
Nekoordinacija na terenu
 
Drugi ključni problem je izostanak kvalitetne koordinacije na terenu. U mjestima koja graniče sa Srbijom i BiH djeluje i po šest različitih stožera – općinskih, policijskih, županijskih – no nitko s vrha ne koordinira njihov rad. 
 
U tom kaosu ljudi su prepušteni sami sebi. Utvrđuju nasipe bez ikakve pomoći stručnjaka, na Facebooku objavljuju gdje im nedostaju vreće za pijesak, sami nabavljaju hranu, pokušavaju spasiti stoku i čuvaju svoje kuća od pljačkaša. 
 
IZVOR: danas.hr