Početna Nekategorizirano Obilježavanje Svjetskog dana nepušenja

Obilježavanje Svjetskog dana nepušenja

717
UDIO

Povodom obilježavanja Svjetskog dana nepušenja 2014. g. proveden je nagradni natječaj za učenike viših razreda osnovnih škola Splitsko-dalmatinske županije, a glavnu nagradu za najbolji slogan protiv pušenja osvojila je Ana Ban, učenica Osnovne škole “Knez Trpimir” iz Kaštel Gomilice.

 
Drugo mjesto osvojio je Branimir Tomeljak, učenik OŠ “Knez Branimira” iz Muća sa stihovima “Zašto da  duhanski dim bude razlog vaše bolesti, a karcinom pluća vaša jedina budućnost? Ljubavlju, zdravljem i čistim zrakom se okružite! Educirajte druge o nepušenju i aktivno se družite!”, a treće mjesto pripalo je Mariji Dragošević, učenici OŠ Mertojak sa sloganom “Punim plućima diši, pušenje otpiši!”
 
Djeca autori jedinstvenih i najoriginalnijih slogana ovog nagradnog natječaja u sklopu obilježavanja Svjetskog dana nepušenja uz osvojena priznanja osvojili su i nova tablet računala.
 
Nastavni Zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije i Crveni križ Split na splitskim Prokurativama 30. svibnja 2014. godine planira održati javnozdravstvenu akciju povodom Svjetskog dana nepušenja koja će se odvijati u vremenu od 09:00 – 11:00 sati. U to vrijeme zainteresiranim građanima besplatno će se mjeriti krvni tlak i razina šećera u krvi, određivati indeks tjelesne mase, davati zdravstveni savjeti te dijeliti informativni promidžbeni materijali. 
 
Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), pušenje duhana je među prvim uzrocima smrti koji se mogu spriječiti, te izravno ili neizravno utječe na smrt svake 10. odrasle osobe u svijetu.
 
Globalna epidemija pušenja u svijetu uzrokuje smrt približno 6 milijuna osoba svake godine, a među njima je čak 600.000 osoba koje nisu bile pušači, ali su umrle jer su bile izložene tzv. pasivnom pušenju (prisilno udisanje duhanskog dima zbog boravka u zadimljenom prostoru). Unatoč svim dosad provedenim naporima u suzbijanju pušenja i promicanju nepušenja kao odrednice zdravog stila života i ostvarivanja potpunog zdravlja, predviđa se kako će do 2030. godine zbog pušenja umirati 8 milijuna osoba godišnje, a najveći broj biti će iz siromašnijih i srednje razvijenih zemalja.
IZVOR:kastela.hr