Početna Nekategorizirano Predavanje o Bowen terapiji

Predavanje o Bowen terapiji

1218
UDIO

U četvrtak, 29. svibnja 2014. s početkom u 19:00 sati, u dvorcu Vitturi, Kaštel Lukšić, održat će se predavanje o Bowen terapiji.
Predavanje će držati Dejana Matković (fizioterapeutkinja, Bowen-terapeutkinja/ instruktorica). Cilj predavanja je da sve zainteresirane građane upoznamo s blagotvornim utjecajem pokreta Bowen terapije.
Trajanje predavanja je jedan sat. U toku predavanja biti će prikazani pokreti Bowen tehnike na tijelu te će posjetitelji moći postavljati pitanja.
THOMAS “TOM” AMBROSE BOWEN 1916. – 1982.
Upoznajte blagotvoran utjecaj Bowen terapije.
OPIS: Bowen terapija je komplementarni način liječenja; blaga, dinamična i vrlo učinkovita metoda manipulacije mekim tkivom. Terapija ne djeluje samo na mišiće i kosti nego i na autonomni živčani sustav (dio sustava kojim ne upravljamo vlastitom voljom), što stvara homeostazu na staničnoj razini, poboljšava cirkulaciju i limfni protok, kao i asimilaciju hranjivih tvari, a također uklanja i toksine.
Terapija je nenasilna i nježna i može se primjenjivati kod svih ljudi, od novorođenčadi i trudnica, do osoba narušenog zdravlja, te starijih osoba. Bowen terapija može nadopunjavati druge metode liječenja koje nudi moderna medicina. Koristimo je za smanjenje boli, te kao preventivu i opuštajuću terapiju.
Značajna poboljšanja primjenom Bowen terapije su zabilježena kod slijedećih bolesti i poremećaja:
-bolovi u vratu i ramenima (smrznuto rame) – bolovi u leđima, ishias i ostali problemi s kralježnicom
-glavobolje, migrene -problemi s koljenima, zglobovima, stopalima -sindrom karpalnog kanala i teniski lakat
-sportske ozljede
-menstrualni i hormonski poremećaji
-problemi s grudima
-inkontinencija i problemi s prostatom
-neplodnost -problemi s probavom i crijevima (kolike, hijatus, hernija, žgaravica, napuhnutost)
-povećava tjelesnu spremnost i time pomaže sportašima da postignu bolje rezultate
Bowen terapija također se koristi pri olakšavanju simptoma Parkinsove bolesti, multiple skleroze, sindroma kroničnog umora i drugih sustavnih oboljenja. Reakcije koje se obično javljaju za vrijeme i poslije terapije su osjećaj duboke opuštenosti, djelomično ili potpuno smanjenje boli, povećana mobilnost, trnci, toplina, protok energije u dijelove tijela, žeđ, povećano uriniranje, dok neki ne osjećaju ništa iako je njihova reakcija na terapiju pozitivna. Temeljni dio terapije predstavlja tzv. Bowen potez, što uključuje potez na koži i površinske fascije (mišićne ovojnice) preko mišićnih vlakana, tetiva i živčanih ovojnica. Nježnim i dovoljno jakim pritiskom na točno određenom mjestu stimuliramo receptore u mišićno-vezivnom tkivu i na taj način potičemo proces samoravnoteže i bolju komunikaciju svih dijelova tijela.
Tijekom tretmana prisutne su i pauze između poteza; trajanje terapije je 30 do 60 min., a izvodi se jednom tjedno.