Početna Nekategorizirano Rublju očekuje oštar pad do kraja godine

Rublju očekuje oštar pad do kraja godine

524
UDIO

LONDON – Trgovci valutama i analitičari nemaju povjerenja u recentni rast ruske rublje koji je ovu valutu pretvorio u najvećeg svibanjskog dobitnika.
Rast od 3,2 posto u svibnju dobit će svoje naličje u rujnu, kad analitičari koje je anketirao Bloomberg očekuju pad ruske valute od 5,5 posto. Među glavnim valutama, jedino argentinski peso će u tom razdoblju imati veći pad. Opcijski ugovori pokazuju da trgovci vide 63 posto šanse da će rublja na kraju godine pasti na rekordno niske razine koje je dosegnula u ožujku.
Ruska imovina ovog je mjeseca ubilježila skok, što je rublji donijelo najveći mjesečni rast od rujna 2012. Ipak, analitičari se fokusiraju na sve gore ekonomsko stanje. Inflacija raste, a sve je veći rizik od recesije nakon što su međunarodne sankcije nametnute Rusiji smanjile investicije. 
 
„Nalazimo se u razdoblju rasta, ali ako pogledate makroekonomske fundamente, situacija je gora nego prije dva – tri mjeseca. Sve je više recesijskih pritisaka na ekonomiju,“ kaže Murat Toprak, voditelj valutne strategije HSBC Holdingsa za Europu, Bliski istok i Afriku. 
 
Rublja je danas pala četvrti uzastopni dan u odnosu na dolar. Od početka godine rublja je u odnosu na dolar oslabila 4,9 posto. 
 
„Mnogi trgovci trguju rubljom uz geopolitički rizik. Drugim riječima, na njoj možeš izgubiti pravo bogatstvo. Neovisno o smirivanju političke situacije, fundamentalna slika rublje je loša,“ kaže Peter Kinsella, viši strateg za valutna tržišta u Commerzbanku u Londonu. 
 
Analitičari kao jedinu pozitivnu okolnost vide rusko-kineski sporazum o plinu koji otvara prostor dodatnom izvoznom prihodu, a samim tim i važnom potencijalu ekonomskog rasta. Ekonomisti kažu da bi rublja mogla profitirati od ponovnog ulaska kapitala u Rusiju, ali trgovci su pesimističniji. Njih 84 posto vjeruje da će rublja na godišnjoj razini ubilježiti pad.
Predviđaju da će ruska valuta ostati volatilnija u usporedbi s valutama ostalih zemalja u razvoju. Jedino argentinski peso i južnoafrički rand imaju veću volatilnost među najtrgovanijim valutama, pokazuju podaci Bloomberga.
 
IZVOR: seebiz.eu