Početna Nekategorizirano Linić prozvao Milanovića

Linić prozvao Milanovića

1233
UDIO

Bivši ministar financija i saborski zastupnik SDP-a Slavko Linić nastavio je u današnjoj emisiji HRT-a Hrvatska uživo “sipati” optužbe protiv premijera Zorana Milanovića za kojeg je jučer rekao da ga želi uhititi i strpati u zatvor.

 
Uz to je kazao i da premijer interese svojih prijatelja i obitelji stavlja ispred interesa Hrvatske, da je njegov brat Krešimir Milanović pokušao utjecati na pojedine postupke u nekih službama, a njegov prijatelj i predsjednik NO Ine Siniša Petrović djeluje u korist MOL-a, a ne Hrvatske. U Saboru se danas moglo čuti da će se ozbiljno istražiti Linićevi navodi u uhođenju, a predsjednik Ivo Josipović je zatražio izvješće SOA-e o tom pitanju. Premijer Milanović tvrdi da je nemoguće da se samo po njegovoj volji uhodi bivši ministar.
 
– Ne mislim više o uhićenju. Evidentno je da su službe po Milanovićevom nalogu pokušavali komunicirati sa mojim prijateljima, kopaju se mnoge predstečajne nagodbe i provjerava se sve oko mene, a bez da postoji nalog DORH-a. To je pokušaj zastrašivanja od strane premijera, ali mene se ne može zastrašiti. Zamjeram mu što to djeluje na moju obitelj – kazao je Slavko Linić i dodao da će sve prijaviti parlamentarnom odboru.
 
– U Saboru ne postoji zahtjev za skidanje imuniteta Slavku Liniću – rekao je bivši ministar.
 
– U pisanom zahtjevu ću pokušati dokazati svoje tvrdnje o uhođenju – rekao je Linić.
 
– Ja razumijem premijera Milanovića. To je sukob onih koji uvijek rade i onih koji nisu baš odgovorni na poslu. Mi se u tome žestoko sukobljavamo. Zato je on okrenut osobnim, a ja nacionalnim interesima – rekao je Linić i dodao da je imao samostalnost u svom radu u Ministarstvu financija.
 
– Ogroman broj ministara je bio odgovoran i vrijedan i poštivali su zadane brojke u proračunu, a drugi nisu. A sankcija nije bilo – kazao je Linić.
 
– Sukobi sa Sinišom Petrovićem su dosta veliki između ministara i osobe od povjerenja premijera. Jasno smo davali do znanja da ocjenjujemo da Petrović ne štiti interese Hrvatske i Ine, nego MOL-a. Vjerojatno je zbog toga bio nadzor, ali to ne znam – kazao je Linić.
 
– Jedno je predsjednik Josipović koji mora štititi zakonitost u Hrvatskoj i provjeriti što se događa u Hrvatskoj. Moje kolege u stranci se moraju opredijeliti je li Linić čovjek koji krade Hrvatsku ili je to bila spletka njihovog predsjednika koji želi maknut čovjeka koji može raditi 13 sati dnevno.
 
– Nisam očekivao to od svoje stranke. U 20. godina se mnogo afera vezalo uz mene i sve to mogu prihvatiti, da moji politički oponenti blate moj rad. Ali da vam to radi predsjednik stranke ni u snu nisam mogao pomisliti – kazao je Linić
 
– Sve što se pokušalo raditi, a nije po zakonima i propisima sam zaustavljao i branio sam interese Hrvatske oko plaćanja poreza, a nismo se slagali niti koga treba kreditirati. Zasmetao sam mu kao osoba, a bio je izložen pritiscima svojih prijatelja i rodbine – kazao je Linić.
 
– Cilj su premijeru bile medijske spletke jer mu je tako bilo najlakše se riješiti političkih protivnika – kazao je Linić.
 
Jeste li očekivali snažniju potporu u stranci. – Moj istup nije zato da dobijem potporu jedno člana ili jedne organizacije. Želim svakom članu stranke objasniti o čemu se radi i koje su razlike između mene i Zorana Milanovića – kazao je Linići dodao da mu je jučer “ogroman teret pao s leđa”.
 
– U stranci ima straha zbog mnogo čega. Tko god je imao drugačije mišljenje nije bio dobar za stranku. Za autokratsko ponašanje predsjednika sam dijelom i ja kriv.
 
– Holy je izbačena zbog jednog SMS-a, a hoćemo li govoriti o Jovanoviću i način na koji se pobrinuo za svoju sudbinu. Ima mnogo različitih kriterija – rekao je Linić.
 
Slučaj Šegon?
 
– Smatram da je bolje da netko sam stvara radno mjesto i zapošljava svoju obitelj i druge, ali ne da zapošljava u državnoj službi. Milanović ima drugačiju ljestvicu pa ne možemo očekivati njegovu reakciju na slučaj kredita za autopraonicu – kazao je Linić o slučaju Šogorica koji je otkrio Večernji list.
 
– Ministri su se bavili gospodarstvom i nije nam smetao u tom dijelu. On nije imao autoritet da presiječe neke stvari, a zbog toga smo bili slabije efikasni – kazao je bivši ministar te dodao da je premijer je kriv što nije išao porez na nekretnine.
 
– Vjerojatno tu ima i osobnog problema jer vi i obitelj imate neke nekretnine i ne želite da se usvoji porez na nekretnine – kazao je Linić o premijeru Milanoviću i opstruiranju poreza na nekretnine koji bi, po njegovim riječima, udario na one koji imaju prazne nekretnine.
 
– Nema dvojbe da sam djelovao u interesu Kraša – rekao je Linić o slučaju tvrtke Mali biskviti. – Time smo zaustavljali uvoz koji bi konkurirao Krašu – dodao je Linić.
 
– Novac HBOR-a ulagati u uvoz i konkurenciju ovdje u Hrvatsku je za mene neprihvatljivo – kazao je Linić i dodao da se oko toga sukobio sa ostalim članovima Vlade.
 
Zoran Milanović nepošten političar? – Ne bih govorio o poštenju. Mislim da osobne interese stavlja ispred državnih – kazao je Linić
 
– Mislim da Milanović nije uspješan premijer i u ove dvije godine nije iskoristio šansu. Mislim da se stranka mora boriti za svoj imidž i zbog lošeg djelovanja predsjednika stranke taj imidž smo izgubili i treba promijeniti predsjednika. Previše smo u stranci podijeljeni da bi išli na novog mandatara. Istina je da bez novih izbora ne možemo obavljati posao. Izvanredni izbori su jedino moguće rješenje – kazao je Linić.  
 
– Za mene više u politici nema mjesta, i u slučaju da me izbace i SDP-a, kao i u slučaju da Milanovića smjene sa predsjedničkog mjesta u stranci – rekao je Linić i dodao da je za njega priča gotova i da će se povući iz politike. 
 
IZVOR: vecernji.hr