Početna Nekategorizirano Kolinda Grabar Kitarović jamči neizvjesnu utrku na predsjedničkim izborima

Kolinda Grabar Kitarović jamči neizvjesnu utrku na predsjedničkim izborima

767
UDIO
 
KOLUMNA – Kolinda Grabar Kitarović, predsjednica Republike Hrvatske. Zvuči dobro, onako na prvu. Moram priznati da je prilično hrabra odluka ove Riječanke da se odrekne sigurnog posla u NATO-u i uđe u neizvjesnu predsjedničku utrku. Budimo pragmatični, 13.000 eura naspram nekih 3.500 koliko dobiva predsjednik RH mnoge bi udaljilo od same pomisli da dođe živjeti nazad u domaju. Pa pogledajte kako se hrvatski političari ”kolju” za mjesto u Europskom parlamentu. Pa to se glave skidaju za dnevnicu u Bruxellesu.  
 
Odluka Kitarović da konkurira Josipoviću i više je nego smjela. Pokazuje da i nije sve u šoldima. Kitarović zasigurno nije brzopleta osoba. Dobro je razmislila o svom velikom potezu i tome kako će sve to utjecati na njen privatni život. Evo, čim je prihvatila ponudu HDZ-a odmah je osvanula u mnogobrojnim medijskim glasilima dajući intervjue. Prati ju se u Afganistanu i prikazuje kao jednostavnu, smjelu i simpatičnu političarku. Kitarović tako već u startu ima odličnu PR podlogu za kampanju za razliku od primjerice Kosor koja je glasove “hvatala” na suze. Josipović je do sada svoju sigurnost u predsjedničku poziciju gradio (i) na temelju političke i karizmatične nekonkurentnosti eventualnih protukandidata. Jednostavno, dok se Kolinda nije počela spominjati, relevantnog protukandidata nije bilo.
 
Upravo ta anemičnost, mlakost i servilnost u predsjednika koji su do sada bili njegovo glavno oružje mogli bi postati dvosjekli mač njegovom nastavku predsjedničke karijere. Nasuprot njega nalazi se mila i draga majka, jednako tako intelektualno potkovana,  puna razumijevanja i tolerancije. Ovakva protukandidatkinja koja zastupa interese probuđene desnice vrlo brzo će postati kost u grlu Josipoviću. Ona je vrlo interesantna i oku ugodna političarka, televizična i puku dopadljiva kandidatkinja. Iako Josipović ima glasačku mašineriju iza sebe, Kolindina medijska sveprisutnost mogla bi anulirati relativnu  glasačku prednost i aktivirati HDZ-ove glasačke spavače. 
 
Jedino što bi moglo smrknuti lica optimističnog Karamarka jest opcija da se za predsjednicu kandidira Ruža Tomašić koja je svojim preferencijskim glasovima donijela nadmoć HDZ-u na nedavnim izborima za EP. Ukoliko i ona uđe u utrku onda bi se vodila gusta utrka između dviju kandidatkinja za drugi krug uz Josipovića kao sigurnog finalista.  E sad, i Kosor je ispadala iz paštete pa se dogodio fijasko. Bandić je pokupio lijep broj glasova i ništa.
 
Desnica je željna novog uspjeha. Diljem Europe vraća se na vodeću poziciju. Kod nas su se i “lijevo” i “desno” kompromitirali, a i razlika među njima se, pogotovo u ekonomskom smislu, poništila. Koga god izabrali, za par mjeseci završi u jarku. Velika prepreka Kitarović za dobivanje izbora će biti i navada glasača da glasuju za muške kandidate. Valjda po njima ženama nije mjesto u politici. Kad pogledamo da sve više žena vode vrhunsku politiku u svijetu, a da sve više žena preuzima primat i u nas, možda se promijeni i razmišljanja u desnom glasačkom korpusu te i oni podrže Kitarović u želji da postane prvom predsjednicom Hrvatske. 
 
U trenutku kad se Vlada, SDP i koalicija te HDZ igraju potapanja brodova, predsjednički izbori bi mogli postati jasni pokazatelj kakvo je bilo u hrvatskih glasača. Kitarović zasigurno neće biti tek sjena Josipoviću. I on je pojačao svoju medijsku aktivnost. Čak se i par puta pokušao i javno našaliti što je uspjeh u njegovim beskrvnim nastupima. Bit će to sraz monotonije i uštogljenosti naspram topline i šarma. Glasače već odavno ne zanima politički program predsjednika jer njegova uloga u političkom smislu je tek kozmetička. 
 
Građani žele nekog kulturnog, privlačnog i normalnog kandidata koji će privući pažnju stranim političarima i investitorima. Uključi li se doista Kolinda u utakmicu, gledat ćemo neizvjesnu borbu. Nadam se da predsjednički izbori neće imati popularnost reality showa jer tada se glasači mogu brzo zasititi kandidata. Slijedi nam intenzivno medijsko pripetavanje. Josipović je zasad u blagoj prednosti no daleko je još završetak ove utakmice pa i Kolinda Grabar Kitarović zasigurno ima što reći. Posebno zato što skandalima i lošim vladanjem nagriženi SDP može postati veliki Josipovićev minus u predsjedničkoj utakmici.
 
IZVOR: seebiz.eu, Autor/izvor: Krešimir Butković