Početna Nekategorizirano Svijet na rubu

Svijet na rubu

2610
UDIO

Znanstvenici procjenjuju da biljne i životinjske vrste izumiru barem 1.000 puta brže nego što je to bio slučaj prije ‘ljudske intervencije’. Zbog toga je svijet na rubu šestog velikog izumiranja vrsta.

Studija američkih znanstvenika sa sveučilišta Duke zaključuje da su životinje u prošlosti izumirale puno rjeđe nego što se to do sada mislilo. 
 
 
Biolog Stuart Primm, autor studije nedavno objavljene u časopisu Znanost, tvrdi: ‘Pred nama je šesto veliko izumiranje vrsta, a hoćemo li ga uspjeti izbjeći, isključivo je na nama’. 
 
Primmovo se istraživanje usredotočilo na to koliko vrsta izumre svake godine na milijun živućih vrsta. Ta brojka danas iznosi 100 do 1.000. Donedavno se smatralo da je prije ljudskog postojanja brojka iznosila 1, no njegovo je istraživanje znatno promijenilo rezultate i pokazalo da je broj godišnje izumrlih vrsta na milijun postojećih iznosilo tek 0,1. 
 
Brzina kojom izumiru nove vrste danas je tako velika zbog više faktora, a među njih je Primm uključio izlov ribe, uništavanje prirodnih staništa brojnim vrstama koje izvan njih ne mogu preživjeti, globalno zatopljenje itd. 
 
Sve je više vrsta koje nestaju zato što se ljudi šire u nova područja, dok se neke vrste jednostavno ne mogu ‘preseliti’ i prilagoditi novom staništu. 
 
Izlov morskih pasa mogao bi ih učiniti novim dinosaurima, što bi pak moglo imati domino efekt na cijelu oceansku floru i faunu. Utjecaj ovog velikog izumiranja bi, kao i svaki put do sad, mogao potpuno promijeniti život na Zemlji. 
 
Posljednje veliko izumiranje odigralo se prije oko 66 milijuna godina, kada su izumrli dinosauri kao i tri četvrtine ostalih vrsta na Zemlji. 
 
Prije oko 252 milijuna godina izumrlo je oko 90 posto vrsta na Zemlji, a Primm tvrdi da se ovaj put to može izbjeći zajedničkim djelovanjem i informiranjem te zaštitom ugroženih vrsta. 
 
Kao jedan alat u toj borbi naveo je aplikaciju iNaturalist koja pomaže običnim ljudima i biolozima u pronalaženju vrsta u nevolji.
 
IZVOR: Huffington Post l Danas.hr