Početna Nekategorizirano Stižu paklene vrućine

Stižu paklene vrućine

712
UDIO

VEĆ ovaj vikend moguće je da temperature u nekim dijelovima Hrvatske prijeđu i 30 stupnjeva! Kako je Indexu kazala dežurna prognostičarka Dunja Plačko-Vršnak, moguće je da u Slavoniji u nedjelju bude 31 stupanj, a idući tjedan čak i 33 stupnja. 
 
No, dodaje ona, nije to ništa neuobičajeno iako se radi o nešto višim temperaturama od prosjeka.
 
“Veći dio sljedećeg tjedna očekuje nas stabilno, vrlo toplo pa i vruće vrijeme. Sredinom tjedna moguće je i 33 u Slavoniji. Temperature jesu više od prosjeka za ovo doba godine, no zasad nema opasnosti od toplinskog vala, jer imamo naznake da bi krajem idućeg tjedna temperature mogle opet pasti. Ako bi se nastavile tako visoke temperature mogli bismo govoriti o toplinskom valu. No, još je prerano govoriti sa sigurnošću o tome što nas očekuje krajem idućeg tjedna.”, kazala nam je Plačko-Vršnak.
 
Ujutro plus 20!
 
Prema sedmodnevnoj prognozi objavljenoj na stranicama DHMZ-a za vikend će u većem dijelu zemlje jutarnje temperature biti oko 15-16 stupnjeva, a tijekom dana do 30 stupnjeva. Početak idućeg tjedna donosi nam još više jutarnje temperature pa bi negdje mogle biti čak i 20 stupnjeva (primjerice u Koprivnici), a dnevne oko 32 stupnja, u Slavoniji čak i 33!
 
Kako je prije nekoliko dana napisao Zoran Vakula, iznadprosječno toplo diljem će Hrvatske vrlo vjerojatno biti i u drugom i u trećem lipanjskome tjednu, a ni u posljednjem se, prema trenutačnim prognozama, ne treba bojati zamjetnog zahladnjenja. Prognoze za cijelo tromjesečje i dalje daju pozitivno odstupanje i srednje sezonske temperature, a i srednje mjesečne, za svaki od sljedećih mjeseci, ne samo do kolovoza, nego i do studenoga, i to uz umjerenu do veliku vjerojatnost. Naravno, to ne znači da će svi dani i tjedni biti iznadprosječno topli. Vremenski ekstremi, i u pozitivnom i u negativnom smjeru, ne smiju se isključiti.
 
IZVOR: index.hr